Реклама / Ads
0| 4134 |11.07.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Феноменът Yu-Gi-Oh

.
Никога не съм била почитател на аниме. Има стотици японски сериали, много от които дори не са предназначени за деца, но мангата и направените по нея анимета създадоха култура по цял свят. Никога не съм била неин почитател, дори не мисля, че я разбирам напълно. Едно явление обаче беляза детството ми. Казвам явление, защото то продължава да съществува, да събира почитатели и да живее своя собствен живот, макар и встрани от мейнстрийма. Това явление е Yu-Gi-Oh. А неговият създател си отиде преди няколко дни.
 

Бях в началното училище, когато по телевизията пуснаха първи епизод на японското аниме за група приятели, които обичат да играят с карти с чудовища - игра с древна традиция, която оказва се крие магически тайни, датиращи чак до Древен Египет. С интерес следях сюжета и приключенията на Юги, Джоуи, Теа и Тристан, които стигнаха до Кралството на дуелите в първи сезон. След това тайните, които тази битка с чудовища криеха, ставаха все по-големи и мрачни. 

 

Спомням си вълнението, с което отворих първото си тесте от карти Yu-Gi-Oh. Донесе го баща ми. Още не знаех английски, но исках да се науча да играя с огромен ентусиазъм. Събирахме се с приятели в двора, когато летните жеги ставаха твърде непоносими за игра на слънце. 

 

От тогава до днес много вода изтече, а аз вече не съм дете. Играта се промени. Промениха се и правилата. Но феноменът Yu-Gi-Oh остана. Дори в България има клубове, в които ентусиасти се събират, за да проверят чие тесте е по-силно, а в интернет търговията с редки карти вълнува сърцата на колекционерите. Нещо повече - компании за разработка на компютърни игри продължават да вадят нови и нови версии на Yu-Gi-Oh. Самата игра съществува от 1999 г. и Konami пуска версии на TCG за видеоигри също толкова дълго. И има причина те да продължават да трупат успехи вече две десетилетия.

 

Хората просто обичат тази игра и този свят.

 

Затова с доста горчивина приех и новината за смъртта на създателя на  Казуки Такахаши. Тялото му беше намерено от бреговата охрана на Япония край град Нато на 6 юли. Според информацията Такахаши е намерен облечен в оборудване за гмуркане с шнорхел.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3706 |11.07.2022 Филм ще отбележи 8-вековната история на Ивановския скален манастир . 0| 4358 |07.07.2022 Почина звездата от ”Кръстникът” Джеймс Каан . 0| 3695 |07.07.2022 Япония: Създателят на Yu-Gi-Oh! e открит мъртъв в морето . 0| 3257 |07.07.2022 Софийска улица ще носи името на великата Стоянка Мутафова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads