Реклама / Ads
0| 3996 |11.11.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Фестивал за 100-годишната на композитора Лазар Николов в Бургас

.
Бургас Източник: БГНЕС
От 11-ти до 14-ти ноември в Бургас ще се състои фестивал, който е посветен на 100-годишнината от рождението на композитора Лазар Николов. Той ще започне с премиера на автобиографичната книга на Лазар Николов ”Разказ за преживянато. Автобиографични бележки и размисли”. Тя ще бъде представено от проф. Александър Куюмджиев.
 

В родния град на композитора в два концерта ще звучи неговата камерна музика. На 12-ти ноември два от струнните му квартетни произведения за соло виолончело, ще изпълният ансамбъл "КласикАрт". На 14-ти ноември творбите му ще представят флейтистът проф. Георги Спасов в дуо с пианистката Татяна Божко, цигуларката Зорница Иларионова, певицата Мила Михова и пианистката Силвана Пръвчева.

 

„Вярваме, че този фестивал е проводник на инициативи, които обединяват хората на изкуството, обединяват минало и настояще и възпитават младите хора в дух на приемственост, дух на почитане на големите творци на майка България.”, споделя Петя Великова, която е от организаторите от Лятна академия на изкуствата.

 

Всички събития са с вход свободен.

 

Проф. Лазар Николов (1922-2005) е сред пионерите на българския музикален авангард. Автор е на произведения във всички музикални жанрове, изпълнявани от много български и чуждестранни музиканти и състави. Бил е професор в НМА - София, като и председател на Съюза на българските композитори. Носител е на орден „Стара планина“ (1997г.) и на голямата награда и златен медал за цялостно творчество и принос за развитието на съвременната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992г.). Почетен доктор е на АМПТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив (1997г.) и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002г.). Професор Лазар Николов е почетен гражданин на Бургас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4034 |17.10.2022 Театрално студио „Маска“ се завърна с награда от участие в театрален фестивал в Севлиево . 0| 3540 |21.09.2022 Sofia Live Festival получи голямо признание от Европейската фестивална асоциация . 0| 3563 |17.09.2022 След двугодишна пауза: Започна биреният фестивал Октоберфест . 0| 4020 |01.09.2022 Катрин Деньов със „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads