Реклама / Ads
0| 4019 |01.09.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Катрин Деньов със „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

.
Катрин Деньов Източник: БГНЕС
Катрин Деньов беше звездата на откриването на кинофестивала във Венеция снощи. Французойката беше отличена със „Златен лъв“ за цялостно творчество. В 79-ото издание на фестивала ще се състезават 23 ленти.
 

Препълнената зала в Двореца на киното във Венеция се изправи на крака и дълго аплодира Катрин Деньов. Тя получи своя втори „Златен лъв“, първият печели с ролята в „Дневна красавица“ на Луис Бунюел през 1967 година – филмът, който я превръща в знаменитост.

 

„Изключително съм щастлива и горда, че бях избрана тази година да бъда тук с вас. Имам дълга история с фестивала във Венеция. Първият път, когато дойдох, беше заради филм, който много много обичам, и който стана много известен. За мен, това не е награда за цялостно творчество, само преди две седмици приключих снимките на един филм, а само след месец започвам една комедия на английски. Но..., да, благодаря ви много за всичко, благодаря ви!“, каза Деньов.

 

На пресконференция във Венеция актрисата сподели: „Трудно е да спреш в един момент от живота си, да погледнеш назад и да мислиш за всички решения, които си взел, сякаш те са били определящи за бъдещето ти. Всъщност не беше така“.

 

„Има голяма доза късмет, щастливи срещи, добри решения и - понякога - грешни решения. Не всичко зависи от актьорите - ние имаме само роля в един филм“, каза още Катрин Деньов.

 

И все пак - съдбата й в киното е повече от щастлива. Родена в Париж, избира фамилията на майка си, боядисва косата си руса на 20 г. и рядко коментира публично личния си живот. Започва да се снима на 14 г., а на 22 октомври ще навърши 79 г.

 

За това време с роли в повече от 100 филма, си спечели славата на богиня от екрана. Работи с някои от най-прочутите режисьори в света, снима се за списания, отказва да я наричат икона, не се смята и за секс символ, защитава обществени каузи като правото на аборт и отмяната на смъртното наказание.

 

Има две деца - син с режисьора Роже Вадим и дъщеря с актьора Марчело Мастрояни и петима внуци. Казва, че обича киното, както и да седи в салона с напълно непознати и продължава да търси нови филми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4158 |23.05.2022 24 изявени творци и дейци на културата със „Златен Век” по случай 24 май . 0| 4280 |11.01.2022 Звездата от 'Squid Game' О Йонг-су е първият корейски актьор със „Златен глобус“ . 0| 4761 |10.01.2022 На постна церемония „Силата на кучето“ грабна „Златен глобус“ за най-добър филм . 0| 5003 |14.11.2019 Катрин Деньов ще се възстановява дълго след инсулта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads