Реклама / Ads
0| 3736 |25.06.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Формация „Жарава“ открива 19-то издание на театралния фестивал „Време“ във Враца

.
За 19-ти пореден път Община Враца става домакин на едно от най-големите театрални събития, които се случват в страната ни – Международен младежки театрален фестивал „Време“.
 

Фестивалът ще бъде открит на 25 юни от 20 ч. с официална церемония на пл. „Христо Ботев“. По традиция, фестивалът се открива от домакините, а след това продължава с концерт на най-известните български изпълнители. През годините той е откриван с концерти на Валя Балканска, Симо Лазаров, вокален квартет „Ева Сонг“, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, група „Вакали“, Мишо Йосифов Секстет и дамско трио Sentimental Swingers, група „Акага“, група „Булгара“, Нина Николина и Калин Вельов, а тази година участници и публика ще бъдат музикално взривени от превърналата се във феномен само за няколко години формация „Жарава“ с ръководител Владимир Величков.

 

Младежкият дом ще отвори своята сцена за пореден път за млади театрали от 8 държави, които ще представят пред публиката 17 представления. Сред участниците са представители на театрални формации от Беларус, Грузия, Иран, Италия, Полша, Румъния и Украйна, а домакинстващата България ще бъде представена от някои от най-добрите родни детски и младежки театрални школи от Бургас, Русе, София, Перник и естествено, домакините от Театрална група „ТЕМП“ към Военен клуб, гр. Враца. На сцените в Младежкия дом ще бъдат изиграни пиеси от съвременни и класически автори, сред които Булгаков, Чехов, Гогол, Джулиано Скабиа, Лука Донинели, Юджийн Юнеско, Джон Кариани, Стефан Цанев, Ги Дьо Мопасан, Наталия Дукова и авторски спектакли.

 

Публиката ще може да се наслади на постановки от почти всички стилове в театралното изкуство – комедия, драма, сатира, танцов театър. Поради извнърдните ситуации в различните държави, тази година фестивалът за първи път ще има спектакли, които ще участват в програмата с онлайн представление. В рамките на фестивала ще бъде проведен и уъркшоп за участниците на фестивала за смисъла на маските в италианската Комедия дел арте. Той ще бъде ръководен от италианския актьор и режисьор Кристиан Ицо. Традиционно театралната игра на участниците се наблюдава от официални наблюдатели и тази година това ще бъде българската актриса, режисьор и театрален педагог Велислава Арнаудова.

 

Един от най-старите фестивали ще бъде съпътстван по традиция от две големи изложби. Едната е етнографската изложба „Престилчена феерия“ на Регионален исторически музей, гр. Враца, а другата – „Художествен текстил“ на Пламен Петков. Изложбите бяха открити съответно на 23 и 24 юни в Синята и Бялата зали на Младежкия дом и ще останат експонирани до края на фестивала.

 

Голямото признание за фестивал „Време“ е, че след толкова години е поставен в ТОП 3 на фестивалите в Европа. Той е създаден през 1987 година от Театрална група „ТЕМП“ и Младежки дом – Враца със съдействието на общината. От петото си издание /1992 год./ фестивалът е международен. През годините над 11 хил. участници от над 40 държави от 5 континента са представяли своето творчество на сцените на фестивала.

Входът за всяко едно представление е безплатен, като организаторите благодарят за подкрепата на Община Враца и на многобройните фирми, които са дарили средства и продукти за провеждането на 19-тия международен младежки театрален фестивал „Време“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3863 |14.06.2021 Открива се фестивалът на книгата ”Пловдив чете” . 0| 4491 |10.12.2019 Откриват Софийския международен панаир на книгата . 0| 5695 |09.01.2019 Програма на откриването на 'Пловдив 2019' . 0| 4823 |06.09.2018 Откриват изложба на Никола Манев за празника на Чирпан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads