Реклама / Ads
4| 8500 |07.01.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Фрогоко: И в Америка замирисва на Ивановден

.
Ангел Колев
Веднага след Новата година Ивановци от Шилер Парк в Чикаго се разшетаха за знаменития си имен ден. Българската традиция за тези християнски празници е жива и в Америка. Това е третият символ, който сплотява нашата общност зад океана, наред с прословутите мартеници и пъстрите сурвачки.
 

Трима са Ивановците в този район на огромния мегаполис, където се намира и българското кръстовище, носещо омето на Щастливица - Алеко Константинов.

 

За старши Иван единодушно е обявен собственикът на автосервиза "Иван Бинев Ауто". Съвсем естествено на този ден халето е затворено, а клиентите му, без значение от коя националност са, знаят каква е причината за неочаквания неприсъствен ден. Но оживлението тук не секва и на самия Ивановден, защото това е мястото на тържеството, предимно мъжко. И дори питиетата, мезетата и храните на отрупаната по български трапеза са приготвени от мъжката компания. Списъкът е дълъг - гроздова ракия, червено вино, луканки, суджуци, наденички, домашно приготвени кебапчета и кюфтета, с най-изтънчените български подправки, запарени чушки капия, царска туршия. Някои от продуктите като сиренето и лютеницата, без които не минава веселба, са доставени от магазина на Малинчо, трайно утвърдил се на американския пазар не само в Чикаго, а във всички по-големи градове от Източния до Западния бряг. Майстор на прославилия се и тук тиквеник е Данчо, който е набрал скорост от своя си Празник - Богоявление, ден преди деня на Ивановците.


- Ние си обичаме домашното. - Казва Иван Тодоров от Пловдив. - Някои, обикновено по-младите казват - всичко има в магазините, защо се престаравате. Едва ли ще ме разберат, без нашенските си вкусотии няма и да ти замирише на имен ден. Моабет няма да се хване!" - Заключва и дълго се смее.


- И с какво питие ще замениш двойнопрепечената гроздова ракия от най-квалитетните сортове от Калифорния. - добавя домакинът на празненството Иван Бинев.


А българските традиции и славата във винопроизводството в Пенсилвания и съседните щати - Ню Йорк, Охайо, Ню Джърси и Делауеър разнася мяйсторът на любовния елексир Живко Иванов от Шумен. Той е завършил Селско-стопанската академия в Пловдив и от години пълни бидоните със закупен полуготов екстрат от дълбоките изби на Сонома и Напа Вали в Калифорния.


-Моят специалитет е букета червено вино - от няколко сорта грозде и двойно-наложения пелин. - Разказва с охота младия производител.


Но най-голяма изненада за всички беше, когато научихме, че Джъстин от Пенсилванаия, който притежава няколко стотин декара лозя, е включил производството на гроздова ракия в пазарния си списък. В малки количества, естествено, защото пазарът в Америка е доста капризен и е много трудно да пробиеш с нетрадиционно питие, колкото и екзотично да звучи и каквито и екстрени вкусови качества да притежава. Обяснението, обаче е повече от логично. Съпругата му е Гергана - българка от Русе.


.
Празник в Чикаго

 

Зимните български празници тук се разпростират по цялата земя на голямата страна. Иванов ден, наред с първенеца Васильов ден и Йорданов ден има и в Аляска, и на Хаваите, и в мразовитите Северни щати - Дакота и Минесота и в топлия Юг - Аризона, Ню Мексико, Аризона, Тексас. И както повелява традицията, трапезата е покрита с българската шевица, вее се трикольорът, а българските ритми от всички жанрове огласят околностите, окупирани от именниците, техните семейства, приятели, съседи.

 

Не е чуждо и присъствието на американци, които проявяват голям интерес към нашите традиции, някои от които им се струват твърде странни и трудно обясними, но запленяват с историите си, с божествата си и събуждат уважение у всички заради привързаността и всеотдайността и възторга, с които бългаарските домакини празнуват своите празници и пазят традициите си.


Това е и най-голямото богатство на пъстрата нация, която обединява над 160 народности и хора, изповядващи близо 70 различни религии.


И естествено на този ден, 7 януари - най-почитани от всички тук са Ивановци.

 

Ангел Колев, специално за Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5589 |24.11.2019 Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина . 0| 6330 |14.10.2019 Нобеловата награда за икономика получиха трима американски учени, посветили се на борбата с бедността . 1| 7124 |12.06.2019 Отговорът на Русия на американския сериал „Чернобил” . 4| 6429 |21.03.2019 Фрогоко: Дърворезбар иска без пари да краси Докторската градина, общината отказва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads