Реклама / Ads
1| 6343 |29.12.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Фрогоко: През 2016 се простихме с именити българи

.
Отидха си поети, политици, певци...
През изминаващата 2016 г. се разделихме с десетки известни българи - поети, певици, икономисти, журналисти, политици, парламентаристи. Ще ги запомним като хора - обичани , аплодирани и уважавани от сънародниците си. Отлетели към небето с частица от България и българското - кой по-рано, кой по-късно.
 
Няма ред в почитта към починалите. Затова нека започнем с легендарната певица на България и Егея Любка Рондова, която с гласа си докосваше всяко бългаско сърце. Отиде си на 79 години и стана икона на македонската песен и жалостта народна по Беломорска България.

Отиде си шопският смях на големия Никола Анастасов. Помните ли "Тримата от запаса", гледа ли ли сте десетките му роли в Сатиричния театър. Поклон, всичко друго е малко.

Напусна ни певецът на горчивото виното и прекрасната любов. "Страхливият - ще седне на брега, ще шепне колко много ти е верен, Безсилният - ще плаче от тъга, а Истинският - сам ще те намери..."  Наздраве за поета Ефтим Ефтимов.

Цялото футболно войнство взе "За почест!" за Трифон Иванов. За петдесетгодишния Туньо плакаха заедно Христо Стоичков, Наско Сираков и Димитър Пенев. Скандираха името му в Австрия, Испания и САЩ. Ще остане завинаги в идеалния футолен отбор на България.

Естрадният повец и композитор Бисер Киров е погребан в Чокманово, до отишлата си без време дъщеря." Аз съм само един юноша весел и моята възраст е любов." Помните ли?!

2016 бе последна преди да отлети да режисира на небето на Николай Корабов. Ще го запомним не само с филмите "Тютюн" и "Иван Кондарев"

Бог да го прости доайенът на журналистите Петко Бочаров. Дай Боже на всеки такава мъдрост и сила. Помните ли знаменитото му "Да, ама не"? Дори само с това може да остане в историята.

Напуснаха ни проф. Тодор Абазов - известен журналист и юрист, преподавател по журналистика и Александър Владков шеф на БНР преди години.

Чичко Филипов - легендата на БНТ Никола Филипов почина на 86 години. Той първи започва да чете новините по националната телевезия, на  10 ноември 1989 година съобщи и за оставката на Тодор Живков.

Отиде си журналистът Димитър Цонев, който по известност настигна баща си Коста Цонев и незабравимата му майка Анахид Тачева. Напусна ни колегата Николай Москов, само преди месец го последва и Диан Моркин.

Паметта остана и за художника проф. Димо Заимов, за екстрасенса Кубрат Томов, за писателите Любен Петков, Петър Манолов, Донка Петрунова и Никола Радев, за актрисата Ани Бакалова и изигралият Левски Илия Добрев, за режисьорите Юлия Огнянова и Вълчан Вълчанов, за бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симемон, който умира във Финикс в САЩ, за пианиста Васил Памаков покосен от смъртта само на 55, за известния арабист Киряк Цонев, за голямата актриса на малките роли Надя Петрова, която почина  в Прага, далеч от България и обичания Асеновград, за удостоената с два пъти "Герой на социалистическия тред" тъкачка Найда Манчева. Има и много други. Бог да ги прости!

Внезапно почина депутатът Павел Чернев. Отиде си спряганата за Първа дама на БКП Дража Вълчева, която Тодор Живков назначи за министър на просветата. На 90 почина кандидат-членът на Политбюро Григор Стоичков, тъст на певицата Йорданка Христова, когото обвиняваха за радиацията от Чернобил.

Уважаван и отричан ни напусна генерал Кирил Косев, партизанин, заместник-министър на отбраната. Отиде си е ген. Петър Василев - дългогодишен шеф на затворите.

В дните преди Коледа погребаха човека парламен Гиньо Ганев, а  дни след това известния икономист и бивш председател на КНСБ Кръстьо Петков.

Светла им памет! България загуби частица от достойнството си!!!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2159 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2159 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2461 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3480 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads