Четвъртък, 19 Октомври 2017, 04:38
Frognews
1| 4600 |25.10.2016

Фрогоко: Търпението на учените се изчерпа, изравниха ги с чистачки

.
В продължение на десет години и без друго обидно ниските заплати в БАН не са мръднали, финансовото състояние на Академията е крайно тежко, а младите учени напускат страната, защото не виждат възможност за развитие тук.

Затова Общото събрание на БАН гласува обръщение към премиера Борисов, към вицепремиера и и министър на образованието и науката Меглена Кунева и към министъра на финансите Владислав Горанов с аргументирано искане за увеличаване бюджетната субсидия на Българска академия на науките за 2017 г.

 

Крайно тежкото финансово състояние на Академията е непреодолима пречка за

осъществяване на основните задължения на БАН към обществото, казват учените от Академията и най-настоятелно апелират за увеличаване на бюджетната субсидия на БАН с оглед изпълнението, както на нейната мисия, така и на поетите ангажименти на Правителството за развитие на науката и иновациите в страната.

 

Те са предложили съществени аргументи, подкрепящи това искане. „От 2009 г. Българската Академия на науките започна провеждането на реформа, целяща да издигне равнището на работа на основния български национален изследователски център в съответствие със съвременните европейски изисквания. През първия етап на реформата беше извършена международна оценка на всички институти на БАН и бяха реализирани структурни промени, като броят на институтите беше намален от 69 на 42. Бяха въведени стриктни правила за прекратяване на трудовите правоотношения на навършилите пенсионна възраст служители и беше проведена атестация на целия научен, научно-помощен и административен състав, като общият персонал беше намален от 7800 на 6300 човека. Следващите етапи от реформата включват диференцирано определяне на бюджета на институтите и на персоналните възнаграждения на учените, съобразено с резултатите от изследователската работа, за което беше разработена система от критерии. Предвижда се и създаване на вътрешен за БАН фонд за научни изследвания, който на конкурсен принцип да финансира изследователски проекти. Този етап обаче, е блокиран от системното недофинансиране на Академията, като наличната субсидия ежегодно покрива само 85% от фонд "Работна заплата. По този начин започнатата реформа бе спряна и сме принудени да я заменим с уравниловъчно разпределение на бюджетната субсидия”, заявяват от ОС на БАН.

 

За съжаление крайно недостатъчният бюджет на Академията и отсъствието на последователна държавна политика за научните изследвания правят задачата за реализация на огромния потенциал на БАН в полза на обществото все по-трудна.Трябва ясно да се разбере, че външните източници на финансиране (европейски програми, проекти, мрежи и т.н.) имат само допълващ, а не заместващ характер по отношение на инвестициите в науката и инфраструктурата. Ето защо, OС на БАН е убедено в необходимостта от отпускане на целеви средства за поддържане и нормално функциониране на наличната в Академията уникална инфраструктура и вярва в подкрепата от Ваша страна за осигуряването й още през следващата 2017 г.

 

Задържането на млади, висококвалифицирани специалисти в България трябва да залегне като основен принцип в политиката на страната с ясна дългосрочна стратегия, апелират учените и добавят, че ниското заплащане и финансовата несигурност на отделните институти в БАН правят решаването на тази задача изключително трудно. В Академията през 2016 г. чрез целево финансиране от МОН с 2 млн. лева стартира програма за подпомагане на млади учени, която се базира на проектно-конкурсен принцип, като ефектът от програмата е изключително положителен за развитието на младите кадри. ОС на БАН е убедено, че Програмата трябва да продължи и през следващата 2017г., като отпуснатите средства да са целеви, а не в общата субсидия на Академията.

 

Считаме, че сегашните заплати на квалифицирания персонал в БАН са обидни и дискриминационни спрямо заплащането на категории труд със значително по-ниска квалификация, заявяват от ОС на водещия научен център на България. И си запазват правото да предприемат конкретни действия, ако исканията им за пореден път не бъдат чути.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Еманюел Макрон се срещна с българския си издател, написа посвещение На кафе с Еманюел Макрон 0| 2466 |17.10.2017 . Оцениха портрет от Леонардо да Винчи за 100 млн долара 0| 3431 |13.10.2017 . Продадоха имение на Пикасо за 20 милиона евро 0| 3586 |12.10.2017 . Англо-американското училище в София изгражда нов артцентър 0| 4177 |10.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах