Реклама / Ads
0| 3476 |26.04.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Галерия Credo Bonum представя: Мъгливо с малко дим

.
Може ли изкуството да бъде функционално? В съвременния свят преплитането на различните креативни дисциплини направи възможно прескачането на всякакви граници от страна на артистите. Днес професията артист включва редица креативни дейности, който трудно влизат в класическа категоризация. Далеч от утилитарността, авторите създават произведения, които могат да присъстват у дома ни като функционален обект.
 

Чрез изложбата „Мъгливо с малко дим” поглеждаме към творчеството на четирима автори, който работят в различни художествени направления. Това са Васко Ернст Бърдаров и Невена Екимова от България, чешката художничка Екатерина Конаровска, която живее и работи в Хага, Холандия и немският автор Йоахим Ленц, който твори от Берлин.

 

Срещата им в София е едно своеобразно пътешествие в света на мечтите, бленуването и фантазирането. Изминалите две години бяха наситени със силни чувства и копнеж по нормалността. Останахме за дълго приковани към нашите домове. Мислите ни блуждаеха между копнеж за новото нормално, по-добро и по-спокойно бъдеще, това, което получихме, поне на континентална Европа беше война за територия и влияние.

 

Капсулирахме се отново, всеки там, където намира покой. Оставайки у дома, обърнахме повече внимание на заобикалящата ни среда, на нуждата да поспрем и да помислим. В дългосрочен план пандемията не промени навиците ни, но на личностно ниво сякаш ни накара да се вгледаме повече навътре. 

 

Авторите, представени в изложбата, използват средствата на: живописта, скулптурата и инсталацията. Сред темите, които засягат са: спомен, отчуждение и блян, самотата на градския човек, копнежа по далечни и утопични места. Някои от творбите изследват темата на отчуждението. Те разглеждат как човек може да се чувства изолиран и чужд в собствената си общност, обграден от хора, но сам. Приканват ни да потънем в нашите фантазии и да открием как мечтаeнето може да ни накара да се чувстваме живи и свободни, да ни помогне да се освободим от рутината и да видим света от различен ъгъл. В изложбата ще бъдат представени произведения, непоказвани до сега. По покана на кураторката на 4 Май ще се проведе дискусия с гост автора Йоахим Ленц и художничката Невена Екимова. Ще бъдат представени творческите процеси на двамата автори, ще поговорим за това как се прави изкуство и защо е важно да творим. Какво е да си артист в един все по-консуматорски свят? Има ли време за блян във все по-дигитализирания свят, където реалното се случва като на сън? 

 

За авторите:

 

Васко Ернст Бърдаров е български скулптор, който работи за своето собствено студио по проекти за филмовата индустрия и големи международни продукции. Занимава се с голяма и малка пластика, изработка на костюми и декори за различни филми, специални ефекти и създаването на концептуален дизайн на костюми и реквизит за театър и филми. За първи път от много години насам той ще представи авторски скулптури от смола, с подчертано съвременен изказ и форма. В работите му има препратка, както към миналото, така и поглед към бъдещето. Формите са стилизирани, а изборът на материал създава усещане за ефирност на скулптурите.

 

Невена Екимова е художничка, която живее и работи в родния си град Габрово. Учи съвременно изкуство и филм в Норвегия и Исландия, завършва Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Освен, че участва в изложби и издава книги, Невена често си сътрудничи с публични организации за създаването на мащабни интерактивни инсталации за деца и възрастни. Тя участва в изложбата с ръчно изработена текстилна скулптура, придружена от документални текстове, събрани в процеса на работа. Това са истории на деца и внуци, които следват нишките на паметта за своите родственици и наследството, което оставят след себе си. Инсталацията разсъждава върху непреходността на живота и запазването на живата памет. Проектът Най-сладкият сън е реализиран с финансова подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма Творчески стипендии 2022

 

Катерина Конарeвска е родена в Прага, Чехия, живее и работи в Хага, Холандия. Завършва изящно изкуство в Кралската художествена академия в Хага и илюстрация и графика в института за изкуство и дизайн в университета на Западна Бохемия. Сред материалите, които използва са коприна, вълна и текстил, а последните й работи представляват гоблени с внушителните 2м на 3м, направени по изображения от нейни картини. Гоблените й са своеобразен сюрреалистичен разказ с много елементи, паяжина от съновни образи. Творбите са изработени в музея за текстил в град Тилбург, Холандия, където се намира рядка машина позволяваща тази уникална техническа изработка. В изложбата ще бъдат представени и картини върху коприна.

Йоахим Ленц е художник, който работи и живее в Берлин. Учи живопис в Академията за изящни изкуства, Мюнхен при Шон Скъли и Гюнтер Фьорг. През 2005 г. учи във Факултета за изящни изкуства на Университета Комплутенсе, Мадрид. Притежава магистърска степен от Университета по изкуствата и Хумболтовия университет, Берлин. В изложбата ще бъдат показани седем маслени платна изобразяващи фигури на дънери с човешки черти, отнесени и блуждаещи банани. Неанимираните обекти с човешки образ пушат цигари, дребен хедонистичен жест, присъщ само на човека. Антропоморфните същества притежават изразителен характер и състояние, между парадокс, хумор и катастрофа.

 

Теодора Коцева работи в областта на съвременното изкуство и дизайна. По образование е икономист, с бакалавърска степен по изкуство, култура и комуникации от университета Бокони, Милано, както и магистратура по икономика на културния сектор от университета Еразъм,Ротердам,Холандия. През последните седемнадесет години живее и работи в Милано, Ротердам, Амстердам, Лондон, Берлин. Ръководи различни проекти в качеството на арт мениджър и куратор, сред които: “How Art a Design Can be?”, Direktorenhaus Design Museum Berlin, EAST of BEST, Roodkapje Gallery, FACE-OFF Rotterdam Art Week, Kolektif на Art Rotterdam/MiArt и др. В последните години интересите й са свързани с функционалното изкуство и неговите проявления.

 

 

“Мъгливо с малко дим” 

2-20 Май 2023

Откриване 2 Май 18:30ч.

Галерия Credo Bonum

ул. “Славянска” 2 София, 1000

4 Май  от 18:30ч.

 

Дискусия (на английски език): 

Йоахим Ленц ( Берлин, Германия)

Невена Екимова ( Габрово, България)

 

Куратор /модератор: 

Теодора Коцева  (Sold Out Design)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6394 |04.02.2022 Галерия INTRO: Художникът на бъдещето Иван Кирков, който можел да нарисува всичко . 0| 4258 |02.12.2021 Камъкът, смисъла и времето: Екзистенциално бижу на Борис Христов и Милко Божков дебне от стените на Софийската градска галерия . 1| 3858 |26.05.2021 Арт галерия на открито ще краси центъра на Видин . 0| 5124 |16.03.2021 Проект „Паралелни реалности“ – изложба на Елица Барамó в галерия cube contemporary

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads