Реклама / Ads
3| 12504 |19.11.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Гледат главата на Севт III в Лувъра

.
Севт III
Царството на одрисите оживява в Лувъра. 4 милиона туристи от цял свят ще видят главата на Севт III, златната маска на Терес, Панагюрското съкровище и още над 400 шедьовъра. Българската изложба "Антична Тракия" ще бъде открита в най-прочутия музей в Париж на 15 април 2015 г.
 
До 20 юли в Лувъра ще бъдат изложени най-старата статуя на курос - момче атлет, открита по нашите земи. Тя е без глава, датирана е от VII век преди Христа и е намерена в Атия. Сред бисерите на българската изложба ще е релеф на богинята Кибела от V век пр. н. е., открит край Созопол.

Изложбата с тракийски съкровища в Лувъра ще бъде най-хубавото и най-впечатляващо събитие в българо-френските културни отношения през 2015 г., подчерта посланик Ксавие Лапер дьо Кабан пред министъра на културата Вежди Рашидов. Двамата обсъдиха вчера подробности около откриването. В срещата участваха Давид Вейзман, културен аташе на френското посолство, и Гийом Робер, директор на Френския културен институт в София. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави Вежди Рашидов за избирането му за министър на културата и му пожела през новия мандат той да успее да реализира успешно всички смели инициативи и начинания, които е започнал през първия си мандат. "Не крия, че Франция от години е една от любимите ми страни, между нашите две култури има и много допирни точки", отбеляза министър Рашидов.

Над 10 от най-големите музеи в България дават експонати за изложбата в Лувъра. Артефакти от българските земи предоставят и над 10 музея в света, сред които британският.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази желание България да се "възползва" пълноценно от възможностите, които предлага престижното събитие. Той препоръча в дните непосредствено след откриването на изложбата с тракийски съкровища в Лувъра да бъдат организирани във френската столица както бизнес форум с участието на представители на бизнес средите от двете страни, така и Български културен салон или Седмица на българската култура, в рамките на която страната ни да представи и постиженията на съвременното си изкуство, театър, кино, музика, литература.

Чака ни сериозна съвместна работа с Министерство на туризма за развитие на културния туризъм, целта ни е да привлечем повече гости, включително от Франция, за да се докоснат до нашето уникално наследство, заключи Рашидов.
Копирано от standartnews.comЩастливци намериха трлюфел за "Гинес"

Голяма грудка от редкия бял трюфел беше открита случайно в района на река Арда до гръцката граница. "Гъбата е рядко срещана, над земята се подаваше само малко бяло връхче от няколко сантиметра, всичко беше под земята, а когато проверих в интернет и разбрах, че данните и описанието съвпадат, не можех на повярвам на късмета си", разказва откривателят Денислав Илчев от смолянското село Смилян.

Рекордната находка е с тегло 627 грама. Тя е намерена през август, но се съхранява във фризер, докато дойдат добри купувачи. Семейството на Денислав смята, че това е тяхната "късметлийска гъба". Съпругата му Ася не се изкушава да прави кулинарен експеримент дори и с малка частичка от гъбата: "Като мирис е много странна - нещо смесено между газ, чесън, специфично е", разказва тя.

Според търговци на гъби находката наистина е бял трюфел, но само с лабораторен анализ може да се докаже дали екземплярът е от видовете бял трюфел, които привличат търговски интерес. В Родопите и в страната се срещат черни трюфели, а урожаят им това лято е по-висок от обичайните добиви, коментира Славчо Мадански, търговец на гъби. Около 90 евро за кг се изкупува първокачественият есенен черен трюфел в момента, докато през летните месеци цената е паднала до 35-40 евро заради обилната реколта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6909 |07.11.2013 Висшистите гледат бг сериали; среднистите-риалити шоута . 3| 7417 |18.09.2012 Севт III влиза в Лувъра . 0| 5507 |25.05.2010 Над 125 милиона зрители гледат Евровизия . 0| 6145 |18.09.2009 90 филма могат да се гледат на фестивала „Златен Ритон”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads