Реклама / Ads
0| 5506 |25.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Над 125 милиона зрители гледат Евровизия

.
Над 125 милиона зрители се очаква да гледат Евровизия, а българският представител в песенния конкурс Миро ще изпълни “Ангел си ти” на 27 май, съобщават от БНТ и припомнят, че от България няма да може да се гласува за българската песен.
 

Първият полуфинал ще бъде излъчен днес - 25 май пряко по БНТ от 22:00 ч. Държавите участнички в него са: Молдова, Русия, Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Белгия, Малта, Албания, Гърция, Португалия, Македония, Беларус, Исландия.

Вторият полуфинал е на 27 май, отново от 22:00 ч. На втория полуфинал, заедно с България ще се състезават и Литва, Армения, Израел, Дания, Швейцария, Швеция, Азербайджан, Украйна, Холандия, Румъния, Словения, Ирландия, Кипър, Хърватска, Грузия и Турция. Финалът е на 29 май.

Организаторите съобщиха, че линиите за гласуване ще бъдат отворени още с началото на шоуто и разясниха, че 50% зрителски гласове и 50% гласове на жури ще определят 10-те държави, класирали се за финала в събота. Визитките на участниците ще бъдат показвани преди всяка песен. На пресконференция, провела се на 24 май бяха представени водещите на Евровизия - Nadia Hasnaoui, Erik Solbakken и Haddy Jatou N'Jie.

За пръв път от 1999 г. насам Евровизия ще бъде с трима водещи. И тримата са репетирали усилено през последните няколко седмици и са наблюдавали репетициите на състезателите. Водещите няма да бъдат заедно на сцената през цялото време. Докато Erik и Haddy ще се фокусират върху случващото се зад сцената и в “зелената стая”, Nadia ще следи гласуването. Nadia е била жури на детската Евровизия през 2004 г. и е водила различни видове телевизионни шоута през последните 20 години. Erik сподели, че Евровизия 2010 ще бъде първият му опит във воденето на телевизионно шоу за всякаква публика, тъй като преди е водил детски предавания. Haddy е единствената от водещите, която е известна и като певица – издала е три албума.

След критиките за предвидимостта на гласуването преди няколко години, EBU внесе някои сериозни промени в начина, по който се избира победителят на Евровизия. Най-голямата промяна е от 2009 г., когато EBU предостави на професионално жури възможността да определи половината от резултата на финала. След одобрителната реакция на участниците, медиите и зрителите, беше решено да се даде и 50% дял на журито в решаването на изхода от полуфиналите.
В двата полуфинала, както и на финала половината от резултата ще бъде определен от зрителите. Те могат да гласуват на полуфинала, в който участва тяхната държава. По време на финала зрителите от всичките 39 държави участнички могат да гласуват по телефона или със SMS.

За пръв път на всяко от трите живи шоута зрителите могат да започнат да гласуват още по време на първата песен и до 15 минути след изпълнението на последната песен. Водещите ще обявяват началото и края на гласуването, а информация за неговия ход ще има на телевизионните екрани.

Пет държави се класират директно за финала: Франция, Германия, Испания, Великобритания и Норвегия. По време на първия полуфинал журито и зрителите във Франция, Германия и Испания също ще могат да дадат своя глас. По време на втория полуфинал ще могат да гласуват зрителите и журито във Норвегия и Великобритания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6002 |28.02.2010 Избираме бг песента за “Евровизия” . 0| 6144 |18.09.2009 90 филма могат да се гледат на фестивала „Златен Ритон” . 0| 5878 |03.09.2009 Киноклуб под звездите събира тълпи от зрители . 7| 6499 |13.05.2009 Красимир Аврамов доволен от провала на Евровизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads