Реклама / Ads
2| 11078 |07.11.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Господарите на най-древния град в Европа са носили косите си на кок

.
Мъже, високи около 1,75 м, с кокове на главите, са владели най-стария град в Европа. Той е на 6500 г. и се намира в двора на днешния завод за сол в Провадия.
 


"Няма исторически данни за организирано селище на Стария континент, което да е по-старо от Провадия - солницата във Варненско", казва изследователят проф. Васил Николов. Ученият от БАН и негови колеги от Историческия музей в Провадия сглобяват живота, йерархията, култовете и икономическите отношения на хората от праисторическия свят.

Владетелите на най-стария град в Европа са погребани в огромен некропол, който се простира на площ 5 или може би 6 дка. Археолозите са разкрили 400 кв. м от него. Изследват се 18 погребения.

Учените съдят за високото обществено положение на мъжете по откритите медни игли с 2 спирали. С тях управниците жреци са закрепвали коковете си. А са носели тези прически в знак на почит към богинята майка. Колкото по-дълбоко е открит даден скелет, толкова по-голям е бил санът му, казват историците.

Пак заради култа към богинята майка - природата, телата на погребаните са сложени в земята със свити колене и прибрани ръце. Така както са били някога в утробите на майките си. Сред находките са гроб на 30-годишна жена с 2 деца на около 4-5 г. и дузина погребения на мъже.

Проф. Николов и сътрудниците му не спират да се учудват на странни погребения - тяло само от кръста нагоре с ръце, сложени в гръдния кош.

Или останки на мъж с мушнато кокалче в задните части. Главата му е захлупена с голяма керамична паница. "Не мога да кажа дали има връзка с хомосексуализма. Сигурно е едно - по тези времена хората са обожествявали мъжкото и женското начало, те са били на почит. Свързвали са цикъла в природата от сеитбата до брането на плодове с 9-те месеца, през които жената износва плода си", обяснява проф. Васил Николов.

За него е ясно, че знатните хора са погребвани по-надълбоко, за да не бъдат поругавани гробовете им. Ритуалите при полагането в земята са целели душите им да намерят покой.

Костите на 6 хилядолетия ще бъдат изследвани от Катлийн Максуини. Тя е биоархеолог от университета в Единбург. Намира погребенията край Провадия за едно от най-забележителните места, на които е била някога.

"Ние ще направим експертиза на скелетите. Ще проучим защо някои от тях са разчленени, това насилствено ли е станало, или е от гниене. Имаме вече предположение, че някои от тях са препогребани тук от друго място, затова могат да се видят скелети с ръце в гръдния кош", казва проф. Максуини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6832 |04.11.2012 Български филм се сдоби с престижна награда в Германия . 5| 6482 |20.09.2012 Йоко Оно ще награди Pussy Riot . 5| 8264 |18.09.2012 Милчо Левиев с награда от Столична община . 0| 9046 |13.08.2012 Откриха Тракийския град Дронгилон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads