Реклама / Ads
1| 3218 |24.11.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Христо Грозев е принуден да бъде "Бягащия човек", преследван от руския режим

.
Мултидисциплинарен проект – симбиоза между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии и преследвания, ще бъде представен тази неделя - 26 ноември, и ще може да се разгледа до Коледа в столичния Дом на киното. В рамките на проекта се провежда и плакатната акция - социологическо проучване "АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ", посветена на разследващия журналист Христо Грозев
 

"Бягащият човек" (The Running Ones) e инициатива на платформата за плакатно изкуство "Плакат комбинат" и в нея участват артистите Дамян Дамянов, Иван Кашлаков, Георги Георгиев-Аршата, Надежда Комитска, Николай Начев, Николай Петрусенко, Теодор Лихо, Камен Горанов, Кирил Златков, Петър Чучулигов.

 

Проектът предвижда изложбата на 20 авторски плаката, прожекция на 10 видео арт филма, както и лични истории от хора принудени да бягат от родината си.

 

"Мога да си представя трагедията на всеки човек и семейство в ситуацията на война с жертви", каза в ефира на БНР Николай Петрусенко, чиито родословни корени са допълнителна мотивация за участие в "Бягащият човек".

 

"Не можем да бъдем равнодушни към подобен проблем, затова се включихме", отбеляза Надежда Комитска.

 

"Дължим всичко това на художничката Анна Симеонова и журналистът Даниел Ненчев, които са и продуценти - добави Дамян Дамянов, оформил хиляди корици на книги. - Те ни извадиха от зоната на комфорт, а това ни провокира, състоянието прилича на ситуацията на хората, които са близо до военни действия, не може да нямаш позиция и надежда за бързо прекратяване".

 

Творбите в изложбата са резултат от фикция или конкретна лична история.

 

"АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ"

 

В рамките на проекта се провежда и плакатната акция - социологическо проучване "АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ", посветена на разследващия журналист Христо Грозев, участвал във филма награден с Оскар "Навални" и в разкриването на престъпленията на руската федерация, която изпраща убийци на своите критици.

 

В момента Христо Грозев е принуден да бъде "Бягащия човек", преследван от властите на агресивния руски режим. Гражданите могат да "арестуват" или да "наградят" Христо Грозев, като откъснат листче със съответния надпис в долната част на плакатите разлепени в градска среда.

 

Плакатът на Грозев се появи не къде да е, а на оградата покрай МОЧА - Монумента на окупационната Червена армия, известен още като Паметник на Съветската армия. 

 

Призивите за реален и действителен демонтаж - а не само за взимане на решение и непредприемане на действия, на МОЧА вървят от много години, като са особено активни от началото на руското нашествие в Украйна и в последните месеци след документалното решение МОЧА да бъде преместен от центъра на столицата ни. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8488 |23.11.2023 Хоакин Финикс, Ридли Скот и "Наполеон". Българските зрители гледаме филм с потенциал за истински спектакъл . 0| 3017 |22.11.2023 "Ролинг Стоунс" обявиха турне през 2024 г. . 2| 5075 |20.11.2023 Легенди за тракийската древност - нова книга на Йото Пацов . 0| 3272 |17.11.2023 Снуп Дог се отказва от пушенето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads