Реклама / Ads
18| 5641 |21.05.2016 АРТ ДЖУНГЛА

ИБЕ тества грамотността ни за 24 май

.
И тази година на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките ще проведе традиционната кампания под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, чийто партньор отново е Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“. В рамките на събитието всеки, който желае, може да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация.
 

Заедно със събитието в София тази година кампанията се провежда в още няколко града в страната – Димитровград, Павликени, Пазарджик, Сливен и Сопот.

Инициативата вече бе подета от учители и ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в гр. Пазарджик. В Деня на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий, 11 май, около 60 граждани на Пазарджик, сред които бяха и кметът и представители на общината и на РИО на МОН, откликнаха на предизвикателството, а най-въодушевени бяха най-малките ученици.

 

На 24 май от 10:00 до 14:00 часа на две места в централната част на София гражданите и гостите на града ще могат да направят кратка диктовка, не само за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата. Местата са на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“ и на спирката на градския транспорт на хотел „Плиска“ до Паметника на Радой Ралин. Както и миналата година, млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки.

 

Отново на 24 май в град Павликени всички желаещи ще могат да проверят познанията си по граматика и правопис между 9:30 и 12:30 ч. на специалния пункт на площад „Свобода“, където ще бъдат посрещнати от учители и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“.

 

Диктовката ще се проведе и в град Сливен. Проверката на знанията по правопис и граматика ще се състои на 24 май от 12:30 до 15:30 часа на площад „Цар Освободител“ точно пред сградата на общината в три специално разположени за целта шатри, осигурени и построени от Общината.

 

Навръх 24 май ученици и учители от СОУ „Иван Вазов“ в Сопот ще проведат кампанията в родния си град. В рамките на 3 часа, между 9:30 и 12:30 ч., ученици и техни учители по български език и литература ще приканват гражданите да се включат в диктовката.

 

Учителите и учениците от ЕГ „Д-р Иван Богоров“ ще посрещнат гражданите и гостите на Димитровград на 27 май от 11 часа в центъра на града. Събитието ще се проведе в партньорство с Община Димитровград.

 

Целта на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ е да се привлече вниманието на обществеността към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4568 |29.01.2016 Разследване: Танкери със съмнително гориво идват у нас, никой не го тества . 1| 4079 |07.12.2015 Тестват сигурността на училища и детски градини в столицата . 16| 10588 |25.11.2015 Фрог око: Русия тества Турция със сваления самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads