Реклама / Ads
3| 8734 |18.08.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Има седем копия на Панагюрското съкровище !

.
Аз не твърдя, че Панагюрското съкровище е менте. Просто при търсенията ми с моята сестра в архивите се натъкнахме на много неясноти и противоречия." Това каза Павел Цветанков, един от наследниците на братя Дейкови, открили Панагюрското съкровище.
 

Той обясни, че в документи описващи параметрите на съкровището през годините има несъответствия например в неговото тегло като разликата е около един килограм.

Именно затова Цветанков изрази съмнение, че съкровището, което в момента се излага за посетители е оригиналното съкровище. Той допълни, че братя Дейкови не са крили по никакъв начин съкровището, след като са го открили, понеже те са го предали в максимално бързи срокове на българската държава.

Цветанков допълни, че през 80-те години братята са били поканени на отпразнуването на годишнина от откриването на Панагюрското съкровище и са установили, че това, което са видели не е оригиналът.

"Да, те може да са видели едно от копията му, но не е било заявено официално, че става въпрос за реплика", каза наследникът на братя Дейкови.

Към настоящия момент по официални документи има 7 копия на Панагюрското съкровище, а по закон подобни копия не би трябвало да са повече от 5. Павел Цветанков заяви, че в момента води над 30 дела срещу държавата. Едно от заведените дела е за даване от страна на България на ексклузивни права за показване на съкровището на музея Метрополитен в САЩ за срок от седем години. Договорът е подписан от човек от Комитета по култура, уточни той.

Павел Цветанков заяви, че откритото парче, за което се смята, че е част от Панагюрското съкровище, според него е истинско, но все пак трябва да се изчакат химическите и други анализи, за да се докаже със сигурност това.

Той заяви също така, че от години съкровището се съхранява и излага в Националния исторически музей незаконно, защото през 50-те години държавата е използвала незаконно частния имот, където то е било открито, за което е била осъдена от собствениците на земята.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6823 |06.04.2014 "Вълкът и седемте козлета" - празник в операта . 0| 6624 |07.03.2014 Страсбург ще решава съдбата на Панагюрското съкровище? . 10| 7969 |20.03.2013 Наследниците, твърди: искат си Панагюрското златно съкровище . 14| 15061 |14.02.2013 Панагюрското злато изнесено и подменено?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads