Реклама / Ads
2| 13798 |21.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

За интелигентни: Дечко Узунов и френски книги в зала "София"

.
Днес от 11 часа в галерия “София” на Столична библиотека ще бъде открита представителна изложба „Пробуждане” с творби на Дечко Узунов. В нея са включени повече от 35 акварела, които ни въвеждат в необикновения свят на един забележителен български творец.
 

Представянето на експозицията "Пробуждане" ще бъде съпътствано с откриването и на книжна борса с френски книги, преведени на български език, по програма “Витоша”.

Над 1000 заглавия на преференциални цени ще бъдат предложени на борсата, която ще работи до 24 април. Г-жа Бенедикт Контамен, директор на Френския институт в София, ще обяви резултатите от интернет анкетата "Моята любима френска книга".

Тези две събития са част от инициативите в програмата на Месеца на френската култура в Столична библиотека, открит на 13 април от Посланика на Франция в България Н.Пр. Етиен дьо Понсен и от Директора на Столична библиотека Михаил Белчев.

Дечко Узунов е роден Казанлък. Неговият първи учител е Чудомир. През 1919 г. той става студент в Държавното художествено индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на проф. Петко Клисуров.

През 1922 г. Узунов заминава за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар, който го "приобщава към творчеството на Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан, Петер Паул Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук". По същото време в Мюнхен специализират и други млади български творци - Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков, които стават приятелското му обкръжение и модели за портретите на художника.

След завръщането си в България Дечко Узунов завършва образованието си в Художествената академия през 1924 г., в класа на проф. Стефан Иванов, където негови учители са и други майстори на четката — Цено Тодоров, Иван Ангелов, Никола Маринов.

От 1932 г. е преподавател по живопис в Художествената академия, а от 1942 до 1963 г. е вече професор. Негови ученици са художниците Атанас Пацев, Георги Баев, Калина Тасева, Лика Янко, Мария Столарова, Светлин Русев.

Дечко Узунов е творец, който ни е оставил изключително богато наследство. Отдаден както на изящните, така и на приложните изкуства, той с еднаква лекота прави живопис и графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография и декоративна монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Рисува стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“,във фоайето на Хотел Казанлък ,като дар за своите съграждани , в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.

Илюстрира книги с приказки, разкази и стихове на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Атанас Душков, Емилиян Станев.

По покана на Николай Масалитинов и Кръстьо Мирски  Дечко Узунов създава декорите и костюмите за някои театрални и балетни постановки в Народния театър, сред които са „Престъпление и наказание“ на Достоевски, „Любов“ на Пол Жиралди, „Професията на госпожа Уорън“ на Бърнард Шоу, „Почивка в Арко Ирис“ на Димитър Димов, балета „Тракия“ на Петко Стайнов.

Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. Свои творби художникът представя в поредица авторски изложби в чужбина - Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6509 |20.04.2010 Легендарният Джон Лорд се завръща в България . 0| 7158 |20.04.2010 „Мисия Лондон” стана най-гледан бг филм . 1| 9029 |20.04.2010 Камен Калев грабна приза "Стоян Камбарев" . 9| 38673 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads