Сряда, 28 Юни 2017, 13:28
Frognews
0| 2993 |28.09.2016

„История на българите от Македония“ с ново издание

.
Вече е факт второто, преработено издание на том първи от фундаменталния труд на акад. Григор Велев „История на българите от Македония“. Той излиза с логото на „Изток-Запад“ и предлага аналитичен прочит на историческите процеси в Македония през периода на Древността и Средновековието.

Във фокуса на вниманието на автора попадат произходът на българите, хронологията на тяхното разселване, утвърждаването на българската държава, а също така възникването на понятието „Македония“ като административна област на Византия и етническият състав на нейното население. Проследено е присъединяването на областта към българската държава. Обърнато е специално внимание върху развитието на църковното дело и културата. Акад. Велев аргументирано защитава тезата за Македония като българска земя, населена с българи християни. Характерна за текстовете на автора е безкомпромисната вярност към историческата истина, постигната благодарение на работата с хиляди документи и исторически извори.

 

Акад. Велев отлично познава научните изследвания и историографията, посветени на темата и работата му се отличава с многостранна информираност и задълбочено познаване на събитията и процесите, свързани със съдбата на Македония през Древността и Средновековието. Трудът на акад. Велев е забележителен и по още една причина: той успява да синтезира огромен обем от информация в сполучливо структуриран разказ.

 

През разглеждания период аналитичният подход към историческите процеси е съчетан с проникновен поглед към миналото не само на българите в историко-географската област Македония, но и на цялата българска държава в нейното развитие.

 

Изследвайки детайлно най-значимите събития, свързани с историята на българите от Македония, трудът на акад. Велев, представя на читателите цялостна картина за миналото на Балканите.

 

Характерни за трудовете на акад. Велев са обективност, аналитичност и енциклопедизъм. В днешното време на забравени ценности и национални идеали появата на „История на българите от Македония“ е светъл лъч, който се обръща към нашето минало.

 

Едно от многото достойнства на том първи на „История на българите от Македония“ е богатият снимков и документален материал, включен в книгата. Рецензент на книгата е акад. проф. д-р Пламен Павлов, а редактори – акад. Румен Леонидов и Вера Гьорева. Оформлението на корицата е дело на Андрей Козарев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Красимир Вълчев призна, че е провал системата за прием на ученици 1| 3193 |27.06.2017 . Руши се килийното училище на Петко Славейков 0| 5377 |25.06.2017 . „София диша” затваря част от софийските улици 0| 5033 |24.06.2017 . Багери рушат могила на над 5000 години в Пловдив 0| 4940 |24.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах