Реклама / Ads
0| 6698 |02.11.2017 АРТ ДЖУНГЛА

ЮНЕСКО обяви Габрово за Град на занаятите

.
Габрово е един от 64-те нови градове включени в Мрежата на творческите градове, благодарение на самобитните майстори от Етъра. Той бе определен от Генералния директор на Организацията Ирина Бокова да се присъедини към мрежата.
 
Включването на тези градове е резултат от усилията на ЮНЕСКО за насърчаване на иновациите и творчеството като основни двигатели на по-устойчиво и приобщаващо градско развитие. Тази мрежа привлича все повече интереса на местните власти, свидетелство за което е и големият брой нейни членове. Сред новите номинации има градове от всички континенти.

От 2004 г. насам Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО се фокусира върху творчеството на своите членове в седем области: занаяти и фолклор, дизайн, филми, гастрономия, литература, медийни изкуства и музика. Сега в мрежата членуват общо 180 града от 72 страни.

Независимо, че се различават географски, демографски или икономически, всички Творчески градове се ангажират да разработват и обменят добри иновативни практики за насърчаване на творческите индустрии, засилване на участието в културния живот и интегриране на културата в устойчиви политики за развитие на градовете.

Етнографски музей "Етър" край Габрово е единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. Прекрачи ли човек границите му съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и бита на старите българи.

Миналото нахлува по чаршията с шума на занаятчийските работилници. В тях майсторите от ранни зори изработват ръчно своите изделия и нямат нищо против да споделят тайните на уникалните си техники с всеки любознателен посетител. В музея ще видите съоръжения от епохата на Възраждането, задвижвани от вода – гайтанджийска одая, тепавица, валявица.

Изграждането му започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са изградени и другите обекти. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания. Официално е открит на 7 септември 1964 г. През 1967 г. е обявен за народен етнографски парк. През 1971 г. е обявен за паметник на културата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4343 |01.11.2017 Пучдемон се обяви за президент в изгнание . 7| 4203 |27.10.2017 Историческо! Каталунският парламент обяви независимост от Испания . 2| 4549 |25.10.2017 Бургас под вода, обявиха бедствено положение, има и загинал човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads