Реклама / Ads
0| 4147 |20.03.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Излезе от печат историческият роман „ВАЗОВИ – ШАПКИ ДОЛУ!“ от Павлина Павлова

.
Току-що излезе от печат историческият роман „ВАЗОВИ – ШАПКИ ДОЛУ!“ на писателката Павлина Павлова. Издателството, което пуска тази очаквана книга, е „Български бестселър-НМБКП“. Защо „очаквана“? Защото разкрива в пълнота биографията на народния поет Иван Вазов, на брат му Владимир Вазов и на останалите членове на фамилията. Уж всички знаем кой е Иван Вазов, но се оказва, че всичко, публикувано за него, е някак фрагментирано и образът му се губи, душата му остава извън нашето внимание.
 

Сега Павлина Павлова е  намерила оригинален начин да ни срещне с любимия автор, както и с неговите най-близки и обичани хора. Ето какво споделя тя: „Свещенодействах… Докосвах се до неговия най-съкровен духовен мир, „съживявах“ негови чувства и страсти, усещах страховете и терзанията му, поемах товара на неговата болка и празнувах успехите, които го бяха правили щастлив…

 

Беше неописуемо пътуване на душата ми между настоящето и миналото, когато се е раждала свободата над изстрадалото ни отечество и той, Поетът, е възпявал вълненията си в неповторими строфи и белетристични произведения. Да беше написал само „Епопея на забравените“ и „Под игото“ пак стигаше, за да окичи мъдрата си талантлива глава с непомръкващия венец на славата… Поклон, Учителю!“

 

Павлина Павлова, вярна на себе си, следва стриктно историческите факти, в резултат на което читателят ще може да проследи битието му от неговата седем годишна възраст чак до смъртта му. Ще може да прочетете интересни случки и истории с Атанас Буров и Пейо Яворов, с д-р Кръстев и Пенчо Славейков, с Алеко Константинов и Стоян Ватралски, с проф. Иван Шишманов и с голямата му любов Евгения Марс. Във втората част на романа след смъртта на Иван Вазов главен герой става брат му генерал Владимир Вазов, чийто живот също е пълен с интересни перипетии и повече се знае за славната му Дойранска победа, отколкото за двата му мандата като кмет на София. За съжаление събитията около Втората световна война преобръщат и неговото битие – той е заточен от народната власт и умира в Тетевен в крайна бедност, докато синовете му са репресирани, въпреки заслугите си към България.

 

Не по-малко ценно на книгата е, че П. Павлова разкрива укривани страници от близката и по-далечната история на България, които поради политически или конюнктурни причини повечето от днешните българи не знаят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6639 |17.02.2020 Романът „Една и съща река“ на Здравка Евтимова излезе в САЩ . 0| 4473 |12.03.2019 Излезе том IV на „Дипломатическа енциклопедия“ на д-р Димитър Романов . 2| 5932 |12.02.2019 Турция премахва ДДС за книги и печатни медии . 0| 5902 |26.12.2018 Традиции: Кукерите впечатляват цял свят (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads