Реклама / Ads
0| 3768 |01.12.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Изложба разкрива съживени моменти от историята на Русе

.
В импровизирана обстановка пред входа на СУПНЕ ”Фридрих Шилер” в Русе завърши проектът ”Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи” с представяне на изложба и историческо изследване ”Русенските военни части през Втората световна война”. Проектът е под ръководството на консултанта по военна история о.з. майор Евгени Алексиев и д-р Надежда Цветкова – главен експерт в Държавен архив – Русе, и се реализира по програма ”Знание и растеж” на фондация ”Русе - град на свободния дух”, с подкрепата на ”Еконт Експрес”.
 

Инициативата стартира в първите дни на март с ученически екипи от СУПНЕ "Фридрих Шилер" и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване под ръководството на преподавателите по история и цивилизация Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. В продължение на осем месеца учениците издирваха и популяризираха исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944. Това бе обучение по дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява в индивидуален и екипен план.

 

Обект на историческите изследвания бяха три изключително ценни фотоалбума от посочения период. Като резултат от дейността на групите от двете училища бяха създадени историческа студия и изложба с подбрани от участниците снимки и специално селектирани текстове от исторически извори. Всички ученици получиха сертификати за успешно обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите. След приключването на проекта изложбата ще бъде представена в двете училища, а идната пролет ще бъде подредена и в залите на Военен клуб- Русе. Екземпляри от проучването ще бъдат дарени на Районната библиотека ”Любен Каравелов”, Регионалния исторически музей и библиотеките на Русенския университет „А. Кънчев” и Военния клуб, както и при желание от страна на всички заинтересовани от изданието местни библиотеки и училища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3680 |31.08.2021 Изложба „Данте плюс 700“ в Русе . 0| 4006 |19.08.2021 Русе отбелязва Световния ден на фотографията с изложба за архитектурното му богатство . 0| 3972 |14.06.2021 Етнографският музей в Пловдив е домакин на изложба на Националния политехнически музей . 0| 3976 |07.06.2021 Български художници в мащабна изложба с най-добрите творци на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads