Реклама / Ads
0| 6895 |15.07.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Източни пиеси" и "Хъшове" отличници на Филмовата академия

.
Безкрайно уважавам българската култура. Ако някой мисли, че на Вежди му е все едно, не е така. За съжаление дойде тежка криза. Тази криза не е моя, нито на държавата. За духа на един човек обаче няма криза, а в криза добрата дума е прекрасна награда.
 

Това заяви министърът на културата по време на церемонията за връчването за първи път на наградите на Филмовата академия, предаде АСН.

За наградите на Филмовата академия за 2009 година се състезаваха 11 игрални, 26 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, показани пред българската публика от 1 януари до 31 декември 2009 година.

Наградата за най-добър игрален филм грабна лентата на Камен Калев "Източни пиеси" Камен Калев. "Срещи с Иречек" на Юлий Стоянов и Асен Владимиров получи наградата за най-добър документален и научно-популярен филм. За най-добър анимационен филм бе обявен "Анна Блуме" на Весела Данчева. Призът за най-добър телевизионен филм отиде при Александър Морфов и "Хъшове" . За най-добър телевизионен документален филм бе номиниран "45 градуса по Азарян" на Лилия Абаджиева.

Кинорежисьорът Юлий Стоянов получи награда за цялостно творчество от Националната филмова академия.

Участието на Веселина Казакова във филма "Prima Primavera" и донесе наградата за най-добра женска роля, а за най-добра мъжка роля бе отличен Валери Йорданов за ролите си в "Раци" и "Хъшове".

Наградата за най-добра поддържаща женска роля отиде при Слава Дойчева за участието й в "Раци", а призът за най-добра поддържаща мъжка роля – при Джоко Росич за ролята му в "Prima Primavera".

За дебют в игралното кино наградата получи Камен Калев за "Източни пиеси", в документалното кино - Лилия Абаджиева за "45 градуса по Азарян", а в анимацията Светлин Кърлов за "Чипоноско".

Министър Рашидов не пропусна да подчертае, че културното министерство е единственото, в което бюджетът е съкратен само с 10%. В момента най-важното е не да се дават повече пари, а да не се режат повече от средствата за култура. Ако избутаме тази година, има шанс и да започнем да правим култура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5518 |09.03.2010 "Източни пиеси" с премиера в Париж . 2| 7747 |25.11.2009 "Източни пиеси" се разминаха с гласа на Страсбург . 0| 5680 |04.11.2009 "Източни пиеси" ще се бори за Наградата LUX на ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads