Реклама / Ads
1| 5266 |22.04.2015 АРТ ДЖУНГЛА

„Живият Валери Петров” тази вечер в НДК

.
Валери Петров Източник: Булфото, архив
На 22 април, сряда, ще се състои литературна вечер „Живият Валери Петров” по случай 95 години от рождението му. Събитието ще проведе в зала 7 на НДК и на него ще бъде представен сборник със стихотворения на великия български поет и драматург.
 
Литературната вечер „Живият Валери Петров” се организира от издателство „Захарий Стоянов”, Съюза на българските писатели и НДК. „Големият български поет, сценарист, драматург, преводач и човеколюбец за нас е по-жив от живите. Затова паметната вечер в негова чест е наречена „Живият Валери Петров”, споделят организаторите.

По време на събитието ще бъде представена и книгата „Стихотворение 2007-2013” на Валери Петров, издание на „Захарий Стоянов”. В нея са събрани стихове на великия поет, издавани през годините от издателството.

„Валери Петров бе една от художествено-естетическите и интелектуалните кариатиди на няколко поколения българи. Той има трайно присъствие в отечествената поезия и излъчването му е неизменно и ненатрапчиво, но могъщо завладяващо. Всъщност той  е една от малкото блещукащи светлинки на надеждата на мислещия човек по пътя към истината”, добавят още организаторите.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година. Той е изключително продуктивен поет, драматург и преводач, като още на 15-годишна възраст издава първата си самостоятелна книга – поемата „Птици към север”. Яркото му излизане на литературната сцена е благодарение на публикацията на цикъла стихотворения „Нощи в планината” в списание „Изкуство и критика” през 1940 година.

Той остава в българската литература не само с нежните си стихотворения, емоционалността и погледа към детското, но и с преводите си на Уилям Шекспир. Валери Петров е един от основателите на хумористичния вестник "Стършел", работил е и като редактор в Студия за игрални филми "Бояна" и в издателство "Български писател".

След близо месец боледуване Валери Петров почина на 27 август 2014 г., оставяйки след себе си над 30 сборника с поеми, стихотворения, пиеси, преводи и сценарии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6373 |30.01.2015 Посмъртното желание на Валери Петров - „Песнички, събрани от сцени и екрани" . 0| 7391 |11.06.2014 „Грънчарят”- новата книга на Валерия Андреева . 0| 7576 |07.10.2013 Валери Петров и Милен Врабевски с награда от Европейския парламент . 11| 11438 |20.07.2013 Валери Петров в болница?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads