Реклама / Ads
0| 5112 |24.05.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Кой грабна „Аскеер“ тази година?

.
Източник: БГНЕС
В навечерието на празника на светите братя ”Кирил и Методий” на тържествена церемония в театър ”Българска армия” фондация ”А'Аскеер” връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон 2020-2021. Те са юбилейни – 30-ти поред!
 

За водеща женска роля бе отличена Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в "Боклук" от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов. Същият спектакъл е победител и в категориите "Най-добро представление" и "Съвременна българска драматургия".

 

За поддържаща женска роля бе отличена Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в "Шекспирин по време на пандемия" по Уилям Шекспир в Малък градски театър "Зад канала".

 

За водеща мъжка роля "Аскеер" взе Христо Мутафчиев - за Райчо в "Плач на ангел" от Стефан Цанев (реж. Стоян Радев, Народен театър).

 

Стоян Радев бе награден в категорията "Режисура" за същото заглавие, както и за "Кой се бои от Вирджиния Улф" от Едуард Олби в "Зад канала".

 

За поддържаща мъжка роля бе отличен Йордан Ръсин за Той в "Портокалова кожа" от Мая Пелевич (реж. Петър Денчев, театър "Възраждане").

 

Актрисата Мария Бакалова, със специално видео, обяви носителят на "Аскеер" за изгряваща звезда. Това е Виктория Николова за ролите й на Шарлот в "Нощта на игуаната" от Тенеси Уилямс (реж. Весела Василева, театър "Възраждане" и Тя в "Портокалова кожа". "Портокалова кожа" получи и "Аскеер" за сценографията на Петър Митев.

 

За костюмография бе отличен тандемът Свила Величкова и Ванина Цандева - за "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър в "Зад канала" и "Нова земя" в Народния театър.

 

Теодосий Спасов взе "Аскеер" за музиката на "Федра" в театър "Азарян" и за няколко постановки в Народния театър - "Облог", "О, ти която и да си" и "Страх за опитомяване".

 

"Аскеер" за цялостен принос тази година получиха писателят и драматург Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и актьорът Стефан Мавродиев.

 

Сред гостите на церемонията бяха певиците Мими Николова и Маргарита Хранова, актьорът Васил Михайлов, писателят Георги Господинов.

 

За първи път в 30-годишната история на наградите на сцената имаше симфоничен оркестър - врачанската "Симфониета".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5281 |21.05.2021 Мария Бакалова и Георги Господинов обявяват двама от носителите на „Аскеер“ . 0| 6298 |08.10.2020 Американска поетеса грабна нобелът за литература . 7| 5879 |21.07.2020 На тази дата преди 16 години - 21 юли 2004 г., се сбогувахме с една от емблемите на съвременната ни литература - Радой Ралин. . 0| 4830 |21.02.2020 Тръмп за филма „Паразит”: Каква ужасна награда на киноакадемията тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads