Реклама / Ads
1| 5738 |03.01.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Кукери от Перник откриват Председателството

.
Източник: БГНЕС
Кукери от Пернишко ще покажат на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия хилядолетния обичай Сурва.
 
Фолклорната традиция, която през 2012 г. бе в топ 20 на нематериалните Чудеса на България, бе вписана през декември 2015 г. в списъка на защитените от ЮНЕСКО живи човешки съкровища.

Тя е една от гордостите на страната ни. Пернишките сурвакари ще чакат гостите пред Народния театър "Иван Вазов", където на 11 януари ще е тържествената церемония по откриването на българското председателство. Специално приветствие пернишките сурвакари готвят и за акредитираните у нас чуждестранни журналисти.

Детският хор на БНР ще изправи на крака в Народния театър държавниците на България и Европа минути по-късно. Малките таланти на България ще изпълнят химновете на България и Европа. ВИП гостите ще се насладят на църковните песнопения на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният". Гвоздей на програмата е изпълнението на ансамбъл "Българе". Европейците ще чуят и уникалните изпълнения на група "Булгара". Тя е създадена в края на 2002 г. от композиторите Костадин Генчев и Кирил Добрев. Генчев е бил композитор в Оркестъра за народна музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове. Добрев пък е работел с "Ъпсурт" и Братя Мангасариян.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4218 |02.01.2018 Закриват паркинги и ограничават движението заради Председателството . 5| 4379 |02.01.2018 Павлова се завъртя: Няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството на ЕС . 0| 4043 |02.01.2018 Ограничават движението около Народния театър заради председателството на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads