Реклама / Ads
0| 5364 |08.08.2018 АРТ ДЖУНГЛА

„Лара“ – дебютният роман, за който жените говорят

.
Ния Йотова е авторът на романа „Лара“, който дни след появата си на книжния пазар се превърна в обект на бурно обсъждане от страна на феновете на т.нар. Литература от жени за жени, но и от критиците, които обръщат внимание на узрелите артефакти.
 

Неподправен, динамичен, зашеметяващ с правдивостта и лекотата на стила с който се разказва един достоен за холивудски сериал, женски живот във и извън България, по време на социализма и в с нищо не напомнящата родната действителност Австралия, „Лара“обещава да се превърне в сензацията сред летните заглавия а защо не и изненадващ съперник на плеядата дебютни книги през годината.


Битието на героинята, взимаща дългите географски разстояния неустрашимо и майстор на резките любовни завои, лъкатуши през спиращи дъха срещи, ситуации, изпитания за духа и тялото, изкушения и жертви.


От безметежното момичешко случване на мечтите с лекота, авторката ни превежда през воинската закалка на емигранта, доказващ се в условията на безмилостна конкуренция, не ни спестява нито стон от горещите нощи с мъжете, които не са Мъжа, както и добронамерения смях по адрес на Него, предизвестения баща, съпруг, рамо и довереник.


Разделен на три части, романът ни прави съучастници в смелите кроежи на луди планове в красивата глава на героинята, както по отношение на любовния и живот, така и в кариерното и развитие, дори ни съприкосновява с поводите и обектите и на вдъхновение.
Скоро не съм срещала в текст по-натуралистично описание на болката от акта на раждането и цената на най-сладката участ, тази да прегърнеш плода на голямата любов.


Едва ли е възможно да не те присвие стомаха от брутално-правдивото описание на медицинската грижа у нас или да не получиш пристъп на аерофобия от скоковете на това лудо момиче, било с бънджи било от леглото на поредния несигурен мъж към самолета, който ще я върне към корените и Любовта.


Всичко има в този роман. И романът го има, и героите дишат, смеят се и плачат, любят се и си свиват гадни номера. Мирише на живот и лепка, като неизмита длан след вкусна праскова тази книга, която ще дава тепърва поводи за мнения и оценки. И не, в никакъв случай няма да са еднозначни, защото Ема Бовари и Лейди Чатръли са живи, а това значи, че жената все още има право на специално място в сбъркания ни, полудял и свиреп свят.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4675 |06.08.2018 Вандали оскверниха гроба на Пепа Николова . 0| 5008 |06.08.2018 Откриха гробница със стенописи при ремонта на ул. ”Московска” в София . 0| 4334 |05.08.2018 Гайдарско надсвирване и родови срещи в село Гела . 0| 6104 |04.08.2018 Писателят Н. Славов: Прекосих България - първо бе красиво, после потискащо, накрая апокалиптично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads