Реклама / Ads
1| 6823 |22.08.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Любовта е лудост с лудо дълъг афиш

.
XIX международен филмов фестивал "Любовта е лудост" ще представи 57 заглавия с участието на 19 страни, тъй като повечето от тях са копродукции, обясни проф. Александър Грозев - артистичен директор на кинофорума, който ще се състои от 26 август до 1 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.
 


Този фестивал подбира качествени продукции с хуманистично послание, те предизвикват емоции у зрителя, подчерта проф. Грозев, пише в. Дума. По думите му, винаги в програмата е имало български филми, и благодарение и на "Любовта е лудост" днес се радваме на успехите на българското кино. Румяна Попова заяви, че фестивалът се прави изцяло със средства от спонсори. Една такава проява е много скъпо удоволствие, поясни тя.


12 филма са в конкурсната програма, в която ще се състезават продукции от Русия, Унгария, Франция, САЩ, Турция, Казахстан, Германия, Полша, Иран. За първи път в конкурса ще бъде показан индийски филм - "нетипичен" - "Две пари за слънцето, четири - за дъжда" на Дипти Навал. Българската конкуренция е "Корави старчета" на Пламен Масларов. Лентите ще бъдат оценявани от режисьора Иван Павлов, който е председател на международното жури. В него са още актрисите Весела Казакова и Хенгаме Газиани от Иран, отличена с наградата за женска роля преди две години на същия фестивал. Зрителите ще могат да я гледат във филма "Пауни без пера" в съпътстващата програма.


Тази година - извън конкурса - с българско участие са "Седем дни в рая" на Таня Богомилова, копродукция с Великобритания и Гърция, "И нямаше по-добър брат" (Русия-Азербайджан-България) на Мурад Ибрахимбеков и "Отлъчването" на американския режисьор Майкъл Ландън-младши. Любопитна панорама на новото казахско кино, непознато у нас в последните 20 години, е сред акцентите на тазгодишното издание. Очакват се гости от Унгария, Русия, Сърбия, Италия, Азербайджан.


В рамките на събитието ще се състои кръгла маса на тема "Българските филми и тяхното разпространение". Ще бъдат отбелязани годишнини от рождението на именити наши кинематографисти. Сред тях са Васил Гендов (120 г.), пионер на българското кино и "патрон" на фестивала, и Захари Жандов (100 г.). Специални прожекции ще има и по повод на 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец и 70-годишнината от рождението на драматурга Станислав Стратиев. По случай 60-ия рожден ден на актьора Иван Иванов ще бъде показан "Всичко е любов". Сред световните майстори на киното са унгарският режисьор Миклош Янчо (90 г.), който ще бъде почетен с най-новия му филм, и руският комик Юрий Никулин (90 г.) - с някои от най-добрите му участия, сред които в "Плашилото", "Старци-разбойници", "Диамантената ръка", "Кавказка пленница".

 

През 1993 г., когато всички дотогавашни кинофестивали един по един бяха отпаднали от културния календар, Фестивален и конгресен център става инициатор и основен организатор на МФФ "Любовта е лудост". Така не заглъхва кинофестивалната традиция на България и морската ни столица продължава да бъде кинематографичен център с национално и международно значение, отбеляза проф. Александър Грозев. Формулата "Любовта е лудост" (реплика на едноименния филм на Васил Гендов от зората на българското кино), отстоявана успешно през годините чрез филмовия подбор, определя и изключителния интерес към фестивала както от страна на творците в областта на киното, така и от широката публика. (Дума)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7611 |10.04.2011 Тото Котуньо: Българките са прекрасни; любовта движи света . 0| 9602 |13.02.2011 2 in 1 за любовта - Стефания Колева и Димитър Павлов . 0| 6275 |03.09.2010 Филм от Иран грабна приза на "Любовта е лудост" . 1| 7407 |27.08.2010 И пак "Любовта е лудост"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads