Реклама / Ads
1| 7538 |04.07.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Маестрото пред Фрог: Българите в Лондон искат да се върнат, но при други условия и обстоятелства

.
Евгени Димитров-Маестрото Източник: Станислав Стоянов
Българите в Лондон искат да се върнат, но при други обстоятелства. Това каза пред Фрог нюз Евгени Димитров-Маестрото от Ку-Ку Бенд. Слави Трифонов и екипът му изнесоха грандиозен концерт в столицата на Великобритания. Събитието събра хиляди българи на едно място. Ето какво разказа Маестрото за впечатленията си от концерта и срещата му с нашите сънародници:
 

Не за първи път правите концерт в Лондон. Защо се върнахте отново?

 

Лондон е едно много специално място за всички нас. По няколко причини. Първата е самото място – градът и държавата, дали толкова много на световната култура, включително и музиката – от далечните години на предкласиката до съвременната попмузика. Безкрайно вълнуващо е да минаваш покрай пропитите с история места, да застанеш на сцена, където са стояли безброй световни величия и да работиш с хора, правили едни от най-успешните концерти и турнета по света. Втората, и може би по-важна причина – българската публика там ни впечатли още при първото ни излизане в зала Астория през 2004 година – безкрайно въодушевени хора, които пееха с пълно гърло нашите песни и една прекрасна булка, дошла направо от сватбата си, която стоя на раменете на мъжа си през целия концерт. Как да забравиш такова нещо...? Второто излизане на Слави и Ку-Ку Бенд пред публиката в Лондон беше през 2016 година, където разпродадохме зала „Трокси“ за една вечер и се наложи да я сменим с по-голяма. В „Уембли Арена“ преживяхме истинска вълшебна вечер, от която ще запомним хилядите български знамена и изпетите в един глас „Мила Родино“, „Жив е той, жив е“ и „Моя страна“. Уникален спомен! Третата причина – огромното предизвикателство, наречено „О2 Арена“ – залата, в която всички големи световни звезди са пели и оставили своя отпечатък във вид на филми, плакати, дрехи и аксесоари, които могат да се разгледат в приличащите на музей безкрайни коридори в бекстейджа. Имат ли място Ку-Ку Бенд на сцената в тази зала? Отговорът дойде, благодарение на прекрасната ни публика на девети юни...

 

Този път атмосферата беше ли по-различна?  Разкажете ни за настроението? Кои от песните ви вдигнаха публиката на крак?

 

Искахме за специалната „О2 Арена“ да създадем специален спектакъл. Мисля, че успяхме. Като започнем с първите звуци от концерта, изсвирени от Йордан Йончев – Гъмзата и неговите колеги от брас-секцията -  какво по-хубаво от това на тази световна сцена да звучи българска и балканска музика – публиката го оцени веднага! Участието на златните момичета от националния отбор по художествена гимнастика и бронзови олимпийски медалистки, ръководени от Илиана Раева, изключителните танцьори от ансамбъл Филип Кутев, с хореограф Ивайло Иванов, Хасан и Ибрахим Игнатови, балет Магаданс, специалният ни гост Криско и разбира се – Слави и Ку-Ку Бенд – допринесе за това хората в залата да се почувстват наистина специални. Под водопада от светлини и огромни лед-екрани изпълнители и публика се сляха в едно. На няколко пъти Слави беше прекъсван от хилядите скандирания „българи-юнаци“, а всички заедно изпяхме „Назад, назад, моме Калино“, Йовано, Йованке“, „Боят настана“, „Ад и рай“, „Жива рана“, „Ела ела“... Ако ме питаш за най-значимите моменти в моята кариера на музикант веднага ще ти кажа – няма нищо по-вълнуващо от това да акомпанирам на пиано на цяла зала, която пее в един глас! Получи се на няколко пъти в „О2 Арена“! Какво по-хубаво от това...

 

Успяхте ли да разговаряте с наши сънародници? Какво ви споделиха? Вълнуват ли се от  проблемите у нас? Какво е отношението им към живота в България и управлението?

 

Да, както обикновено имахме неформални срещи с наши сънародници. Разбира се, всички милеят за България, повечето от тях споделиха, че напускането им на Родината не е било от добро. Пътят, който са избрали е в името на бъдещето им, в името на децата им. Но продължават да следят, четат и се интересуват от всичко, свързано с България и почти всички изявяват готовност да се завърнат, но при други условия и обстоятелства. Доста вълнуващо и тъжно... Всички застанаха безапелационно на нашата позиция по отношение на майките на децата с увреждания. Безкрайни бяха споделянията как тези неща са уредени в Англия и Европа, повечето ни съграждани недоумяват как е възможно да съществува такъв казус в България и толкова години подред нещата да не се променят!

Все пак, за нас е особена привилегия нашите сънародници да преживяват посредством нас и нашата музика връзката си с България. Дълго време продължиха снимките, автографите и разговорите с хора, напуснали България, но носещи я дълбоко в сърцата си.

 

Ще се върнете ли отново там и предвиждате ли други концерти в чужбина?

 

Не мога да кажа със сигурност. Първо трябва да приключим с формалностите около последния ни концерт, после ще мислим за други. Работата по организацията на такова голямо събитие в чужбина трае месеци наред (в последния случай – повече от година) и засега нямаме такива намерения за близкото бъдеще. Все пак, работата ни като група продължава – нови проекти, нови песни, нов сезон в bTV... Както казва великият Фреди: "Шоуто трябва да продължи".

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4592 |30.06.2018 Народният театър с представления на открито . 0| 5362 |18.06.2018 Издателство ”Слънце” представя: BELLA FIGURA. Как да живеем, да се храним и обичаме по италиански . 9| 7020 |03.06.2018 Интелектуалци наградиха предаване за култура, чийто продуцент Кошлуков отстрани . 2| 6426 |26.05.2018 Вандали оскверниха изложбата „За буквите” пред Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads