Реклама / Ads
0| 3316 |28.08.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Министър Минеков: Ще превърнем остров ”Св. св. Кирик и Юлита” в световен център на изкуствата

.
Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви днес пред медии, че подновява работата по проекта за превръщането на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата.

Това се случи днес по време на инспекция на острова край Созопол, която министърът на културата направи заедно с кмета на града Тихомир Янакиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова. На място министър Минеков констатира, че островът се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите там тънат в разруха. Проектът по обновяването на острова отлежаваше с години, поради липса на финансиране, но сега работата по него е подновена, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

 

„Идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, е от години. Проектът е прекрасен, но досега по него нищо не е свършено“, информира по време на инспекцията си на място министър Минеков. Той припомни, че през мандата си като министър на културата още миналата година е подновил преговорите в търсене на финансова подкрепа.

 

„Със започването си като министър се върнах към тези добри намерения. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати“, сподели министър Минеков и посочи, че вече е разговарял с кмета на Созопол, с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, като с ОАЕ съвсем скоро предстои и подписването на Меморандум за сътрудничество. Министър Минеков посочи, че проектът, който е от преди 11 г., е достоен и всичко разписано в него е възможно и осъществимо за реализацията на този световен център, който ще работи целогодишно.

 

„Имаме обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, но ЮНЕСКО е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране“, поясни министърът на културата. Допълни, че финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие. По думите на министър Минеков най-важното е да започнат на място спешни действия. Във връзка с това министър Минеков съобщи, че от Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище.

 

От своя страна областният управител на Бургас Мария Нейкова посочи, че проектът е от съществено значение и на местно ниво, но общината сама не разполага с този огромен ресурс, необходим за осъществяването му. „Общината има желание да стопанисва тук част от вълнолома, за да може, докато вървят тези реставрационни и други дейности, общината да инвестира средства и да се случват паралелно нещата“, коментира областният управител Нейкова, която получи пълна подкрепа от министър Минеков.

 

Министър Минеков съобщи още, че по проекта вече са осъществени теренни проучвания, както е направено и обследване на сградите, но все още се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация на проекта за превръщането на о-в „Св. св. Кирик и Юлита“ в музей и европейски и световен център на изкуствата.

 

„Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е възможно без чужда помощ“, посочи министърът на културата Велислав Минеков.

 

Тази вечер министър Минеков ще присъства на официалното откриване на празниците на изкуствата „Аполония“, подкрепени от Министерството на културата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4887 |22.02.2022 Министърът на културата представи новия шеф на НФЦ на стария екип . 0| 6053 |10.03.2020 Театър ”Възраждане” с постановка он-лайн въпреки забраната на министър Банов /видео/ . 0| 4552 |06.11.2018 Руслан Мъйнов е похотлив министър в комедията „Стая 1313” . 2| 5461 |30.07.2018 Министър Банов: Царските конюшни са на МВР, злонамерените действия не променят статута им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads