Реклама / Ads

 

0| 3080 |13.04.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Младежи пишат разкази на тема ”Ще ви разкажа за моя спасител” на международен конкурс

.
Участниците в конкурса и журито
В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това проличава от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Темата „Ще ви разкажа за моя спасител” вдъхнови 120 млади творци от всички краища на България. В първия етап на осмото издание на конкурса – за български младежи заявка за участие направиха ученици от 38 населени места в страната.  Най-много разкази са получени от Бургас, Гоце Делчев, Пловдив, Русе, Шумен, Хасково, Самоков и София.
Младите разказвачи не се уплашиха да съпреживеят трагедията на обречените на депортация и унищожение евреи в годините на Холокоста и драмата на техните спасители.

 

В разказите си те възкресяват редица примери за достойно поведение, саможертва и героизъм. В творбите им е описан подвигът както на българи, удостоени от мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем”, Израел с титлата „Праведник на народите на света”, така и на хора, незаписани в този списък, познати за малцина. Някои от авторите са изградили дори събирателен образ на „спасителите”. Други запознават читателя със спасители извън пределите на България – словаци, чехи, немци,украинци, испанци.

Конкурсните произведения на българските ученици вече са ръцете 5-членното жури. То ще номинира 20-те най-добри разказа, от които ще бъдат излъчени победителите.

Членовете на журито са старши експертът в МОН Радостина Николова, Румен Леонидов – поет и издател, Асен Йорданов – журналист, поет, Алберта Алкалай- председател на център Алеф . За първи път тази година в състава му е включен и специалист по етно-религиозни конфликти - писателят Георги Бърдаров.

 

Литературният конкурс, организиран от център „Алеф”, за своите осем години съществуване доби изключителна популярност и престиж в страната, вгради се и в държавната образователна програма като помощник в извънкласните дейности по история, литература и гражданско образование.  

 

Тази година  литературната надпревара надхвърли границите на България и вече е със статут на международен конкурс. Вторият етап на конкурса – за чуждестранни участници вече е в ход. Срокът за подаване на конкурсните творби от чужбина е до 1 май. Според  регламента те ще бъдат оценявани и класирани в отделна категория.

Както е по традиция, награждаването на победителите ще бъде на официална церемония в Бургас през месец юни 20121, на която ще бъдат поканени всички отличени творци от България и чужбина на разноски на организаторите.

 

Осмото издание на литературния младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на  Министерството на образованието и науката,  Националния дворец на децата и Община Бургас. Партньори на състезанието са  Словашкото министерство на образованието,  Посолството на държавата Израел в България,  къщата-музей „Ане Франк” в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полша.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4806 |18.02.2020 ”Ябълковият човек” на Николай Милчев - разкази като търкулнати ябълки от детството . 0| 4851 |19.12.2019 ”Юлски разкази” на Здравка Евтимова са най-четени в Столичната библиотека през 2019 г. . 0| 6066 |22.10.2019 Китайско издателство издаде ”Пернишки разкази” на Здравка Евтимова . 0| 5496 |03.05.2018 Разкази от Здравка Евтимова разглеждани в колежа ”Бард” в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ