Реклама / Ads
0| 6295 |03.05.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Разкази от Здравка Евтимова разглеждани в колежа ”Бард” в САЩ

.
Разкази от Здравка Евтимова, включени в сборника „Стари коли и други разкази” (Carts and Other Stories), издателство Fomite Books, САЩ, 2012 г. са разглеждани от студентите в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ, в курса от лекции, „Балкански гласове”, воден от професор Елизабет Франк.
 
Елизабет Франк е професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард” и е носителка на наградата „Пулицър” (1986 г.) за биографията на американската поетеса Луиз Боугън.

В курса лекции „Балкански гласове” са  включени авторите: Исмаил Кадаре (Албания), Иво Андрич, Миленко Жеркович (Босна и Херцеговина), Иван Вазов,  Здравка Евтимова (България), Дубравка Угрешич, Мирослав Кърлежа (Хърватска), Константин Кавафис (Гърция), Таско Георгиевски (Македония) Грегор фон Рецори (Румъния), Вук Караджич, Данило Киш (Сърбия)

В специализирани онлайн часове, посветени на българската литература,  е отделено особено внимание на разказите „Шибил” и „Индже” на Йордан Йовков,  както и на стихотворенията „Хаджи Димитър” и „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев.

На 2 май 2018 г. беше проведена SKYPE сесия, по време на която бе воден разговор между студентите от колежа „Бард”, посещаващи курса от лекции „Балкански гласове” на професор Елизабет Франк, и Здравка Евтимова. Студентите и задваха въпроси дали има специални поводи за написване на разказите „Стари коли”, „Глоговият храст”, „Госпожица Даниела”, „Кръв от къртица”,  „Тясната улица”; има ли причина, поради която  разказите на писателката са съсредоточени в региона Перник-Радомир, какво е вълнуващото  и особеното в това място;  кое  кара авторката  да обръща такова внимание на природата; как се раждат разказите й; как изгражда героите си; има ли предварителен план за написване на разказа. Какви трудности среща при превода на разказите си на английски език; каква е ролята на музиката в разказите й.

Като прикачeн docx файл изпращам съэдържанието на курса лекции „Балкански гласове”, воден  Елизабет Франк, професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ.

Изпращам също и два аудио файла, на които е записан част от разговора между студентите от колежа „Бард”, посещаващи курса „Балкански гласове” и мен.  

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5741 |04.10.2017 В Македония публикуваха роман на Здравка Евтимова . 0| 6596 |02.06.2017 Романът ”Една и съща река” на Здравка Евтимова с премиера в Италия . 0| 5793 |10.05.2017 Издадоха нова книга в САЩ на Здравка Евтимова . 0| 7448 |23.03.2017 Нов роман на Здравка Евтимова в САЩ - ” В града на радостта и мира”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads