Реклама / Ads
2| 11134 |25.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец

.
восъчни фигури от книгата за Хари Потър може да се появят на Царевец
След Лувъра, Пер Лашез и Пратер България хвърли око и на восъчните фигури
 

Освен с Балдуиновата крепост историческият хълм Царевец може да се прочуе и като побългарено копие на лондонския музей на Мадам Тюсо, пише в днешния си брой вестник Новинар. Мегапроект на общината във Велико Търново подготвя там да бъдат изложени 31 восъчни фигури на владетели и исторически личности от Второто българско царство. Парите за уникалното изложение са осигурени от оперативна програма "Регионално развитие". Стойността на проекта е 6,7 млн. лв., а сумата вече е одобрена.

Очаква се следващата година проектът да стане факт
. Туристите ще се разхождат сред восъчните скулптури на цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина, ще могат да видят и сцената на коронясването на цар Калоян. Фигурите ще са в естествен размер. Посетителите на комплекса ще могат да почувстват средата, в която са живели търновските боляри, и дори да се снимат облечени като тях. В една от залите на новия музей ще могат дори да се дегустират вино и храна по рецепти на царското семейство от Средновековието.

С парите ще се обнови и площадът под хълма Царевец
, като паркираните коли ще изчезнат и на тяхно място ще има фонтан. За автомобилите пък ще бъде изграден подземен паркинг, а панорамен асансьор ще отвежда туристите от подножието до църквата "Св. 40 мъченици" на върха. Проектът предвижда и изграждането на галерия на занаятите в комплекса. Музеят на восъчните фигури в старопрестолния град продължава тенденцията, започната в края на миналата година, когато министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че предстои в София да се изгради български Лувър до паметника на Васил Левски. После той обяви идеята си Паркът на българските творци в Централните софийски гробища да се превърне в българския аналог на парижкия "Пер Лашез". Наскоро пък главният архитект на София Петър Диков обяви, че в столицата ще бъде изграден увеселителен комплекс по подобие на виенския „Пратер”, пише Новинар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5995 |24.05.2010 Връчиха Аскеер без шум и блясък, но от сърце . 6| 7313 |24.05.2010 Леа Коен превзема литературна Европа . 1| 5934 |23.05.2010 Елена Йончева подреди изложба за рождения си ден . 9| 38656 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads