Реклама / Ads
3| 6301 |28.09.2010 АРТ ДЖУНГЛА

МВР подгони крадците на културното наследство

.
"В момента върви мащабна операция срещу посегателства върху културно-историческото наследство на България", обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев по време на откриването на Проект за повишаване на професионалния капацитет на специализираните звена към МВР и правоприлагащите органи за ефективно противодействие на престъпността, свързана с незаконна търговия, посегателство и трафик
 
В хода на операцията в Ямбол са иззети 3 000 монети, а във Велико Търново над 80 пушки от Османския период и ново време както и оръжия от древността. Операцията продължава.

Калин Георгиев припомни, че преди дни при подобна операция на ГДБОП бяха спасени архиви с изключителна стойност за историята на България. „Някои артефакти са толкова ценни, че нямат материално измерение, но още по-сериозна щета се нанася на културно-историческото наследство на страната ни. Този вид престъпност води до загуба на националната идентичност, каза Георгиев. Той обясни, че с измененията на Правилника за прилагане на Закона за МВР се е дала възможност на ГДБОП, криминална полиция и съдебното производство да противодействат на тази престъпност. Георгиев обясни, че има ръст на този тип престъпления през първото полугодие. Резултатите от противодействието той оцени като „нелоши". Главният секретар спомена, че най-често тези ценности се търгуват чрез Интернет и незаконни аукционни. Той съобщи, че до момента са образувани 21 досъдебни производства, разбирани са 6 организирани престъпни групи, 13 лидера и са пресечени 7 канала за трафик на културно исторически ценности.

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов поясни, че този проект е насочен за обучение и ще бъдат създадени наръчници, които да подпомагат адвокатите и магистратите. „Убеден съм, че в резултат на проекта ще се достигне ефективност на институциите, които се борят с посегателството върху културното наследство, каза д-р Чобанов. Ръководителят на сектор „Престъпления срещу културното наследство и околната среда" Николай Соларов, който е съдя към Върховна касационна прокуратура, обясни, че идеята на проекта освен обучението на прокурори и разследващи полицаи е да се направи и една среща с районните съдии относно прилагането на закона. Соларов обясни, че думата „свой" в закона пречи на спечелването на делата. „Имаме над 40 дела, които паднаха в съда защото в закона пише „който повреди свой културен паметник".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5835 |10.06.2010 Оцениха културното ни наследство на 100 млрд. евро . 5| 7484 |12.11.2009 Рашидов подгони за далавери театъра, кръстен на майка му . 0| 5396 |07.10.2009 Променят Закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads