Реклама / Ads
2| 7135 |10.02.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Наградите Оскар: Всеки от номинираните за най-добър филм може да спечели статуетка

.
Източник: БГНЕС
Богата е палитрата от номинираните за Оскар в категорията за най-добър филм тази година. Това се случва за пръв път десетилетие. И за пръв път говорим за силна компилация - от опери до психологически уестърни, всеки от които достойни за статуетка. Ако не в категорията за най-добър филм на Академията, то в някоя от другите. Церемонията е на 27 март. А вие имате време да наваксате…
 

Belfast

 

Действието в черно-белия филм на режисьора Кенет Брана ни връща обратно в 60-те години на миналия век. Историята разказва за 9-годишно момче и неговото семейство от работната класа на Белфаст, които преживяват бурния край на десетилетието. Сюжетът е вдъхновен от спомените на самия Кенет Брана.

 

По онова време започва да гори конфликт в Северна Ирландия заради етно-националистически конфликт, захранван най-вече от исторически събития. Ключовият въпрос е конституционният статут на Северна Ирландия. Юнионистите, които са главно ълстърски протестанти, искат Северна Ирландия да остане в рамките на Обединеното кралство, докато ирландските националисти, които са основно ирландски католици, искат Северна Ирландия да напусне Обединеното Кралство и да се присъедини към Република Ирландия. В конфликта загиват над 3500 души, от които 52% са цивилни.

 

“Белфаст" спечели наградата на публиката на Международния кинофестивал в Торонто през септември, което беше явен знак, че продукцията има шансове за номинация за “Оскар”, както се и случи.

 

Филмът на Брана е номиниран в общо седем категории, като за статуетки ще се бори и част от актьорския състав. Самият режисьор също е номиниран за Оскар, “Белфаст” получи и номинация в категорията за най-добър оригинален сценарий. 

 

“CODA”

 

“CODA” е първият филм на стрийминг платформата на Apple, номиниран в най-голямата категория на Академията. Той проследява историята на глухо семейство и дъщеря им, която няма проблеми със слуха, а освен това мечтае да стане певица и да се запише в музикалния колеж “Бъркли”. Филмът е на младата режисьорка Сиан Хедер.

Хуманен, вдъхновяващ и с добра актьорска игра филмът се счита за скок напред в даването на трибуна на хората с увреждания в света на киното. Продукцията е изключително скъпа - Sundance плаща 8 милиона долара, за да придобие правата. Филмът спечели всички четири големи награди на фестивала.

 

CODA е номиниран още в категорията за най-добър адаптиран сценарий, а Трой Костур - за най-добра поддържаща мъжка роля. 

 

 

“Don’t Look Up” 

 

“Don’t Look Up”, в който участва звезден актьорски състав, е един от фаворитите в категорията за най-добър филм. Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо, Дженифър Лорънс, Тимъти Шаламе, Кейт Бланшет и Джона Хил са само няколко от звездните имена

Това е поредната продукция на стрийминг платформата Netflix, който показва, че има промяна в зрителските нагласи и традиционното кино има огромен конкурент. 

 

Филмът разказва за двама астрономи, които откриват, че право към Земята лети гигантска комета и искат да предурпедят медиите, политиците и населението за потенциалната опасност от масова смърт. В сюжета обаче са вплетени освен морални дилеми и икономически и политически интереси на властовия елит, които поставт на масата доста съвременни теми, вплетени в една антиутопична реалност. 

 

Филмът е номиниран още в категорията за най-добра оригинална музика, най-добър оригинален сценарий и най-добър филмов монтаж. 

 

 

‘Drive My Car’

 

‘Drive My Car’ може да поеме по стъпките на корейския филм “Паразит”, който се превърна в първата чуждоезична продукция, наградена с Оскар за най-добър филм. 

Японският трилър разказва историята на Юсуке Кафуку, известен сценичен актьор и режисьор, който получава предложение да режисира постановка в Хирошима, след неочакваната смърт на своята съпруга. Там той започва да се сблъсква тъмни мистерии, които жена му е оставила след себе си.

 

‘Drive My Car’ е номиниран още за най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добър чуждоезичен филм.

 

 

“Дюн”

 

Номинацията на “Дюн” в категорията за най-добър филм беше повече от очаквана. Продукцията загатна продължение и макар действието в първата част да се развива бавно, впечатляващата актьорска игра, операторското майсторство и фантастичният сюжет донесоха на “Дюн” цели 10 номинации - за най-добър филм, най-добра оригинална музика, най-добри визуални ефекти, най-добър адаптиран сценарий, най-добри костюми, операторско майсторства и най-добър грим и прически. 

 

Интересно е, че режисьорът на филма Дени Вилньов не е номиниран в категорията за най-добър режисьор. Забелязва се и отсъствието на Тимъти Шаламе, който играе главната роля. Младата кинозвезда е добре известна в “Холивуд” и макар крехката си възраст, вече е получил шанса да изиграе крал Хенри V, а скоро се очаква да го видим и в превъплъщението на младия Уили Уонка. 

 

 

“King Richard”

 

“King Richard” или “Методът Уилямс” проследява историята на двете топтенисистки Винъс и Серена и пътят им от гетото до световния тенис. В биографичната драма участва Уил Смит, който спечели “Златен глобус” за най-добра мъжка роля.

 

"Методът Уилямс", който можем да гледаме и на платформата HBO ни предлага драматичен разказ на трудностите, през които бащата на едни от най-великите състезателки по тенис в историята, е трябвало да премине, за да последва единствената цел.

 

Филмът е номиниран още в категориите за най-добра поддържаща женска роля, а очаквано Смит е номиниран в категорията за най-добра мъжка роля. Въпреки че никога не е печелил статуетка, актьорът има реален шанс този път да се сдобие с такава. “Методът Уилямс” е номиниран още в категориите за най-добър оригинален сценарий и най-добър филмов монтаж. 

 

 

“Licorice Pizza”

 

Въпреки че има едва три номинации за Оскар, филмът "Licorice Pizza" се бори в трите най-големи категории на Академията - за най-добър режисьор и най-добър сценарий. Това означава едно - продукцията на Пол Томас Андерсън има реални шансове да грабне поне една статуетка. 

 

Сюжетът на филма се развива в Сан Фернандо през 1973 г. и проследява историята на  Алана Кейн и Гари Валънтайн, които растат, тичат и преминават през турбуленциите на първата любов. 15-годишно момче среща 25-годишна жена, работеща като асистент на фотограф. Любовта между двамата не преминава никак гладко.

 

‘Nightmare Alley’

 

‘Nightmare Alley’ е най-новият филм на Гилермо дел Торо. Името му стои под един от най-номинираните филми в историята на наградите Оскар - “Формата на водата”, който бе номиниран в 13 категории и спечели наградата за най-добър филм. ‘Nightmare Alley’ е по-неуспешен, но все пак е номиниран в четири категории - за най-добър филм, операторско майсторство, декор и костюми. 

 

Психотрилърът се разиграва през 1939 г. и проследява историята на Стантън Карлайл, който работи в увеселителен парк. Големият му талант обаче е изкусното манипулиране на хора. Карлайл се среща с психиатърка, която може да се окаже доста по-опасна от него самия… 

 

В главните роли са Брадли Купър и Кейт Бланшет, които изненадавщо не получават номинации в категориите за най-добър актьор и актриса. 

 

‘The Power of the Dog’

 

‘The Power of the Dog’ е един от филмите с най-много номинации за Оскар тази година. Уестърнът ще се бори за статуетка в общо 12 категории - за най-добър филм, най-добра поддържаща мъжка роля, най-добра мъжка роля, най-добър режисьор, най-добра поддържаща женска роля, най-добра музика, най-добър адаптиран сценарий, най-добър декор, операторско майсторство, най-добър филмов монтаж и най-добър звук.

Не се изключва филмът, който е и един от фаворитите, да се сдобие с не едно, а няколко отличия. 

 

Филмът разказва историята на Фил Бърбанк - сгрог, бледоок, красив и брутално примамващ каубой. Годината е 1925. а Фил и брат му са богати фермери в Монтана. В ресторант Red Mill на път за пазара братята се срещат с Роуз, овдовялата собственичка, и нейния впечатляващ син Питър. 

 

 

‘West Side Story’

 

Церемонията по връчването на наградите Оскар не може да мине без номинация на режисьора Стивън Спилбърг. Последният му проект - ‘West Side Story’.

Филмът е адаптация на едноименния мюзикъл от 1957 г. и разказва история за забранена любов и война между близките на двама младежи.

 

‘West Side Story’ е номиниран още за най-добра поддържаща женска роля, най-добър режисьор, операторско майсторство, костюми, декори и звук.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4972 |09.02.2022 Адел - големият победител на наградите BRIT . 0| 4277 |08.02.2022 Наградите Оскар: ”Дюн” и ”Силата на кучето” - с най-много номинации . 0| 5425 |26.01.2022 „Всеки получава щастлив край в Китай“: Нов цензуриран финал на филма „Боен клуб“ . 0| 3294 |20.09.2021 Стрийминг платформите с триумф на наградите “Еми”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads