Реклама / Ads

4| 8862 |22.10.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Най-красивата сграда в София на крачка от разрушение

.
„Къщата с ягодите” е поредният паметник на културата, чието бъдеще стои под въпрос. Една от най-красивите сгради в центъра на столицата е на път да бъде разрушена, защото такова е желанието на нейните собственици. Такова е и заключението на експертната комисия към Министерството на културата.

„Състоянието на конструкцията на къщата е доста лошо. В някои от елементите мога да кажа даже предаварийно! Те трябва да се подменят! Структурата на сградата, която е построена през 30-те, не е особен паметник!”, заяви по БТВ инж. Георги Колчаков.

Според редица видни архитекти и граждани на София обаче, това е поредният случай на ценен архитектурен паметник, за който институциите нехаят.

 

Архитект Анна Неврокопска от дружество „Архитектурно наследство" към САБ заяви, че „Бъдещите поколения заслужават да видят как са живели хората преди. Как са строели, как са мислили. Ако това нещо изчезне, просто ще бъде заличено! Категорично сме против, защото всичко останало ще бъде една имитация!”

 

Константин Фичев пък коментира, че „това, което се случва с паметниците на културата ни от подобен вид, е едно продължаващо заличаване на историческата ни памет. На паметта ни като нация изобщо!”

 

„Къщата с ягодите" е последният, но не е единственият случай за тъжната съдба на архитектурното наследство в столицата. Други архитекти твърдят, че уникални елементи от римско време са затрупани под тонове бетон при строителството на Лъвов мост.

 

„Миналата година се случи поредната вандалщина. Неслучайно София не стана културна столица на Европа! Това означава липса на култура в управлението, липса на култура в отношението към паметта!”, каза архитект Димитър Димитров от „Граждани за устойчиво развитие на София”.

 

Според архитект Димитров опазването на културното и архитектурно наследство в София е свързано по-скоро с бутафория и кич, отколкото с автентичност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 5631 |17.09.2015 Златно бюро на Фердинанд и ретромерцедес в Музея за история на София . 1| 5733 |16.08.2015 Центърът на София става снимачна площадка . 0| 7093 |19.06.2015 Софиянци с петиция в защита на Къщата с кулата . 1| 5508 |12.06.2015 Безценно съкровище опитаха да изнесат от София
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ