Реклама / Ads
1| 6037 |17.09.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Златно бюро на Фердинанд и ретромерцедес в Музея за история на София

.
Музеят за История на София отваря врати за посетители. Поводът е празникът на столицата 17 септември, информира НТВ.
 

Златното бюро на княз Фердинанд, първият внесен у нас мерцедес, Златната книга на София са част от предметите, които ще могат да видят посетителите. Една от най-интересните зали е тази с позлатената класяка с двойно окачване. Тя е внос от Версай и е принадлежала на кралица Мария-Антоанета и е подарена за сватбата на княз Фердинанд. Била е теглена от 6 коня с позлатени украса и българските гервбове. 


Музеят е основан през 1928 г. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Сградата на площад "Бански" обаче е разрушена при бомбардировките през 1943 г.


Оттогава за столичния музей се търси дом. До днес, когато той символично се завръща отново на площада, този път в сградата на бившата централна минерална баня.

 

Всеки ще може да разгледа великолепни предмети в 8 зали, разкриващи историята на София от 6 хил. год. пр. Хр. до 40-те години на 20 век. Сред най-ценните експонати е стъклената "Ваза диатрета".

 

Сред най-любопитните е залата на държавността, в която се пазят уникални реликви като ложата за царския трон в Народното събрание. На показ са и мебелите от Министерския съвет, използвани до 1947 година. Специален акцент е Златната книга на софия.

 

Отблизо можем да се насладим и на бюрото и телефона на Стефан Стамболов. Първият внесен мерцедес у нас. Запазен таксиметров брояч, от който става ясно, че за превоза се плаща 100 процента в повече, отколкото отчита апарата.
Дрехи. Обувки. Кино афиши. 


Вниманието привлича и златното бюро с телешка кожа на Фердинад, подарено му от германския канцлер Бисмарк. Тронната зала на цар Борис III. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10074 |22.05.2015 Акад. Антон Дончев: Кланяме се на златно теле, без достойнство си влечуго . 10| 7958 |20.03.2013 Наследниците, твърди: искат си Панагюрското златно съкровище . 4| 12535 |08.11.2012 Изровиха 1, 5 кг. златно съкровище край Свещари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads