Реклама / Ads
0| 3500 |30.04.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Наши фолклорни ритми се преплитат с френски шансон и с американски джаз – това е проектът ”Нови корени”

.
Хорът на ,,Големите българските гласове“, дирижиран от Илия Михайлов Източник: БГНЕС
През 2007 г., по препоръка на фестивала в Аоста (Италия), пианистът и композитор Франсоа Рюлан се среща за първи път с хора на ,,Големите българските гласове“, дирижиран от Илия Михайлов. Поръчката на фестивала е да се създаде музика за немия филм на Жан Епщайн от 1923 г. „La Belle Nivernaise/ Ла Белл Нивернез.
 

Тази среща поставя началото на една красиво и богато сътрудничество, както музикално, така и приятелско, дало като резултат многобройни покани за представянето на този спектакъл в Западна Европа.

 

Филмът – концерт е представен неколкократно и в България през периода 2017/19 под името „Лодката на Влюбените“ на фестивалите Киномания, Варненско лято, Седмица на Франкофония филм, както и на Варненския международен театрален фестивал.

 

Постепенно между френските музиканти и българския хор се оформя идеята нова музикална колаборация обединена около общ проект, неограничен от параметрите на нямото кино, или каквато и да е визуална медия.

 

И така, при гостуванията за концертите в България саксофонистът и композитор Кристоф Мониьо постепенно представя свои композиции на Илия Михайлов, същото прави и пианистът на триото Франсоа Рюлан.

 

По-късно към френските музиканти се присъединява и френският контрабасист и композитор Клод Чамичян. Така се ражда проектът, наречен сполучливо „Nouvelles Racine/Нувел Расин“, което означава "Нови Корени".

 

Тази изцяло нова музикална материя, в който се преплитат френските и българските музикални и културни влияния, развива идеята естетически взаимно да се проникнат и допълнят тези, на пръв поглед отдалечени музикални култури.

 

Първо на съвременни композиции от френските автори – членовете на триото. На френски шансони като La foule/ Ла Фуль на Пиаф и Emmenez-moi /Амне-моа на Азнавур специално аранжирани за проекта от Кристоф Мониьо.

 

И на американски джаз стандарти, аранжирани за фолклори гласове и поднесени в изцяло нов прочит като ,, Somethimes I fell like a motherless Child” и ,, I child is Born”

 

И така, изпълнителските възможностите на хора "Големите български гласове", с диригент Илия Михайлов, подсилени от изтънчените и изобретателни композиции и аранжименти на джаз триото, придава нова идентичност на съответните музикални наследства.

 

Хорът "Големите български гласове" носи настоящото си име от 1990 г. Съставен е от жени от всички региони на страната, избрани заради чистотата на гласовете им, владеенето на българския фолклор и способността им да пеят сложни интервали и дисонанси и неравноделни ритми.

 

Създавайки по този начин най-добрия колектив от фолклорни гласове и благодарение на способностите на З. Михайлов като първокласен хормайстор, ансамбълът придобива международна известност и печели наградата Grand Prix de Disque на фестивала MIDEM във Франция.

 

От 1999 г. музикален директор на ,,Големите български гласов“ е Илия Михайлов.

Заедно с хора осъществява много успешни проекти със знаменити творци като емблематичния български музикант Теодосий Спасов, холивудския композитор Мишел Коломбие, с френския джаз пианист Франсоа Рюлан и неговото трио, съвременните визуални артисти Мисирков/Богданов, с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай и др.

 

Хорът гастролира в над 25 страни в Европа, Азия, Северна Америка, на някои от най-престижните международни фестивали. Редовна част от тяхната образователна програма са майсторските класове в Харвардския университет, Парижкия университет, Страсбургската консерватория.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8785 |03.01.2019 Журналист: Кметът Иван Тотев трябва да е братовчед на фолклорния Марко Тотев . 0| 6059 |08.07.2018 Плиска е домакин на първото издание на Етнофолклорния фестивал ”Черга” . 0| 10040 |18.07.2017 Наши ученици обраха медалите на олимпиада по математика . 0| 5706 |19.02.2017 Талантливи наши сънародници спечелиха „Оскар”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads