Реклама / Ads
0| 4757 |11.03.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Носителката на Нобел Светлана Алексиевич: И Беларус е агресор, героизъм за беларусите е да не стрелят в Украйна

.
Светлана Алексиевич
За беларусите днес, ако бъдат изпратени в Украйна, героизмът ще е да не стрелят. Това не е като героизма да стреляш, да убиваш, да защитаваш, както говори Иля Еренбург: „убий немеца“. Да не стреляш – това е героизъм. Видях отчаяното лице на Вадим Прокопиев, когато крещеше из обсадения Киев, че за украинците това е Велика отечествена война: не идвайте тук, беларуси, ще си тръгнете мъртви, макар че тук никой не иска да ви убива.
 

Бих искала и нашата власт да разбере това. Мисля, че Лукашенко не иска да остане в историята като участник в тази война. Макар че вече е участник. Младите момчета, които някой ден ще се завърнат от тази война, ще си спомнят, и какво ще разказват на децата си? Това казва в интервю за радио "Свобода" носителката на Нобелова награда, беларуската писателка Светлана Алексиевич, автор на "Чернобилска молитва".


Всички сме отговорни за случващото се. Всеки от нас трябва да направи нещо, за да предотврати това. Защото ако в Русия Путин го подкрепят около 67%, то тези данни са от държавните, официалните проучвания. Дори едно малко прозвъняване на моите познати ме хвърли в недоумение. Изглежда, че даже за умни и образовани хора истината е неизвестна, виновни са „хохлите“ /украинците/. И то след всичко, в което превърнаха Харков – виждаме скелета на най-красивия град, в което превърнаха и други градове и села. Тези деца, които гушкат котки, докато спят в метрото или в мазетата. След всичко това как можеш да кажеш: „Знаеш ли, те също са виновни, ядосаха Путин, разбираш ли, ядосаха Путин…“? Сякаш няма дипломация, няма дипломати, сякаш не сме в XXI век, когато героизъм е не да убиеш човека, а напротив, да не го убиваш, казва още тя.

 

Лукашенко вече не е на власт в своята земя. Той има властта само да вкарва в затвора, да се гаври със собствения си народ, да го унижава, а всичко останало не е вече в негова власт. Някъде даже четох, че не знаел кога точно руснаците ще нападнат Украйна, дори това не знаел. Може и то да е фейк. Тези, които доскоро казваха, че на Лукашенко трябва много неща да се простят, защото все пак сме независими, той защитавал нашата независимост… Вече не сме независими, ние също сме страна агресор. И знаете ли, това е много срамно и страшно, категорична е Алексиевич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3652 |11.10.2021 Трима учени от САЩ си поделят Нобеловата награда за икономика . 0| 3933 |07.10.2021 Танзанийски писател с Нобелова награда за литература . 0| 3819 |06.10.2021 Двама учени с Нобелова награда за химия . 0| 3378 |04.10.2021 Нобелът за медицина спечели проучване за връзката между температурата, допира и нервната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads