Реклама / Ads
0| 6640 |02.08.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Новозеландска хака и българско хоро ехтят в Гоце Делчев

.
Докато политици и историци умуват българин или македонец е Гоце Делчев, в града с неговото име екнаха музика и танци от Нова Зеландия и България. Поводът бе пищна сватба. Младоженците – Михаела Зортева и Николас Кумс бяха събрали роднини и приятели от Англия, Нова Зеландия и Пиринския край.
 

Бракосъчетанието бе извършено от кмета на Гоце Делчев - Владимир Москов в хотелски комплекс „Барото“, който  по пищност не отстъпва на френските замъци по долината на Лоара. Москов заяви пред десетките гости, че хилядите километри, морета и океани между двете държави явно не са пречка двама млади да се обичат и да създадат семейство.

 

Веднага след това се чуха необичайни ритми, а група млади мъже, приятели на младоженеца разтресоха земята, изпълнявайки вълнуващия национален танц хака. В България той стана популярен от изпълненията му преди всяка среща на националния отбор по ръгби на Нова Зеландия. Вече и други отбори го изпълняват преди състезания. Танцът на древните маори е знак за голямо увеселение и приветстване на скъпи гости. Има и боен вариант, изпълняван някога от бойците преди битка.


.

Веднага след него околността бе озвучена от звуците на българско хоро, а мъж в българска национална носия и тъпан изпълни сложна плетеница от хора и ръченица.

Стартът запали истински огън у сватбарите и се завихри купон, какъвто рядко се вижда. Домакините Михаил и Дафина Зортеви бяха се постарали трапезите да са отрупани с мезета, салати и ястия по уникални рецепти.

 

Дванайсет часа! Толкова продължи щурото веселие, а българи, британци и новозеландци премериха сили в модерни и национални танци, а наздравиците следваха една след друга. Всъщност истината е, че тържеството бе пълно покритие на израза: три дена яли пили и се веселили.


.

За махмурлийте майстор-готвачът, известният в целия град Ванката, беше стъкмил агнешка супа-трепач, която в съчетание с ледената бира връщаше силите на участниците в бурните нощни изпълнения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6315 |25.02.2019 Филм с българско участие е големият победител на ”Оскар” 2019 . 1| 5722 |13.01.2019 Отбелязваме деня на българското кино . 0| 4486 |18.09.2018 „Вездесъщият“ е българското предложение за „Оскар“ . 0| 5471 |15.09.2018 Днес е ден на отворените врати в Българското национално радио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads