Реклама / Ads
3| 6950 |21.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Обраха ателитето на проф. Старчев, творецът угнетен

.
Валентин Старчев Източник: segabg.com
Угнетен съм, не ми се работи. Причина за песимизма на твореца е кражбата в ателието му, станала в четвъртък срещу петък, , каза известният скулптор и художник проф. Валентин Старчев прад БГНЕС.
 

Злонамерени крадци отмъкнали три картини, 5-6 икони, няколко други предмети, сред които и една бутилка коняк “Курвоазие”. Очевидно крадците били любители на живописта, защото не са посегнали на пластиките на проф. Старчев. По думите му те са търсили целенасочено картините и не са ровили много. Творбите са на Генко Генков, Светлин Русев и Вихрони Попнеделев.

Картината на Генко Генков е може би най-ценна, „избирахме я на времето със Светлин Русев“, споделя Старчев. Но за него най-тежкото е грубото навлизане в пространството на неговия свят. „Имах си своя атмосфера, а сега тя е изчезнала“, казва творецът. Скулпторът готвел изложба за късната есен, но сега не може да работи и не знае дали тя ще се осъществи.

От полицията са идвали да вземат отпечатъци, но такива не е имало, вероятно крадците са действали с ръкавици. Ателието е на втория етаж и е проникнато през балкона – или по асмата, или със стълба, казва Старчев. Но ако проникването е било през асмата, трябва да има повече обрулени листа и белези. Крадците са разбили стъклото и са попаднали в помещението с картините и иконите. След като прибрали плячката, строшили вратата на стаята, която била заключена. И изнесли плячката си през прозореца на първия етаж. Двете входни врати, едната от които е метална, останали непокътнати при обира. Всичко говори за целенасочено проникване, смята скулпторът. От полицията ще идват отново в понеделник и творецът се надява да бъдат открити дирите на апашите.

Проф. Старчев има и друга болка – рехабилитацията на паметника “1300 години България“ пред НДК (на снимката), на който той е автор. В началото на годината се заговори за тази рехабилитация след споровете дали не трябва да бъде разрушен, но нещата заглъхнала след като беше опакован с реклами и превърнат на билборд.“Никой не ме е търсил оттогава“, каза Старчев с горчивина.

Проф. Валентин Старчев е завършил Художествената академия в класа на проф. Марко Марков. Работи в много жанрове на изобразителното изкуство, но е известен най-вече с монументалната си пластика. Преподавал е моделиране в архитектурната катедра на ВИАС. Автор е на много паметници, сред които „1300 години България“ пред НДК в София, паметникът „Пегас“ в София, в памет на загиналите български писатели, паметникът на 14-те изгорели войници на околовръстния път на София (само бронзовата част), Братските могили на падналите за свобода в Плевен и Стара Загора. Негово дело е и бюст-паметникът на Капитан Петко войвода на Алеята на гарибалдийците в Рим. Валентин Старчев е организирал самостоятелни изложби в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, Латвия. Участвал е в колективни изложби в Индия, Италия, Чехия, Полша, Русия, Сирия, Австрия, Холандия и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11864 |20.08.2010 Слушаме "Скорпионс" за последно на "Академик" . 2| 6866 |19.08.2010 Фолк дива пее Summertime и Котките в Бургас . 1| 6300 |18.08.2010 Паника обзема момичетата заради Blondie . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads