Реклама / Ads

0| 6152 |18.05.2017 АРТ ДЖУНГЛА

ЕП одобри нови правила за гледане онлайн на филми и телевизия

.
Гражданите на ЕС, които посещават друга страна на ЕС, често са възпрепятствани в достъпа до онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали, музика, игри или спортни събития, за които са платили абонамент в родната си страна.

Новите правила, одобрени днес от Европейския парламент и предварително договорени с преговарящите от Съвета през февруари 2017 г., ще премахнат тези ограничения и ще предоставят достъп на гражданите на ЕС до услугите за онлайн съдържание срещу заплащане като Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer, когато пътуват до друга държава от ЕС за почивка, учене или работа, съобщи БТА, цитирайки  пресслужбата на ЕП

 

"Европейските граждани от отдавна чакат тези нови правила. Това е стъпка напред към единния цифров пазар. Новите правила увеличават подвижността и успешно предлагат преносимост на потребителите на европейско съдържание онлайн, без това да се отразява на авторските права.", коментира докладчика Жан-Мари Кавада (АЛДЕ, Франция). Новите правила бяха приети с 586 гласа "за" срещу 34 "против", с 8 "въздържал се".

 

Доставчиците на услуги за онлайн съдържание могат да предприемат мерки, за да проверят дали абонатът не е преместил постоянното си местожителство в друга държава от ЕС, тъй като лицензите за авторските права се различават между отделните държави. Те трябва да използват не повече от две от следните средства за проверка: лична карта, платени сметки, местни данъци, пощенски адрес или проверка на IP адрес.

Доставчиците са задължени да гарантират, че използваните средства са разумни, пропорционални и ефективни. Те трябва да въведат предпазни мерки, особено относно проверките на IP адреси.

Новите правила ще се прилагат само за услугите за онлайн съдържание, които се предоставят срещу заплащане. Доставчиците на безплатни услуги ще имат възможност да предлагат преносимост на съдържанието, след като го приведат изпълнят изискванията относно проверките за пребиване.

 

Законодателният проект трябва да бъде официално одобрен от Съвета на министрите на ЕС. Държавите членки ще разполагат с девет месеца от дата на влизане в сила на регламента, за да приведат законодателството си в съответствие с новите правила.

 

Според проучване на ЕК през 2016 г. 64 на сто от европейците използват интернет, за да играят или свалят игри, изображения, филми или. Много европейци очакват да могат да правят тези неща и докато пребивават в друга страна от ЕС. Очаква се броят на засегнатите потребители, които използват интернет да се увеличи още повече след 15 юни 2017 г., когато европейците ще плащат по-малко за достъп до интернет от своите мобилни устройства, заради отпадането на таксите за роуминг в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2508 |24.06.2022 Върнаха откраднат шедьовър на Банкси в Париж . 0| 2956 |22.06.2022 Актрисата Мартина Пенева с втора награда за „Най-добра актриса“ от международен фестивал . 0| 2664 |21.06.2022 Фестивалът „MASKA” отново ще се вихри на полигона на ДЗС в Русе . 0| 3134 |18.06.2022 Стотици гости събра осмото издание на Парада на ретро автомобили в Русе
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ