Реклама / Ads
43| 7678 |04.08.2008 АРТ ДЖУНГЛА

О. Орлинов: Книгите на Солженицин са ценени заради политическия им заряд

.
„Не може за това, че си бил в концлагер да се обърнеш срещу страната си. Сякаш ние със Слав Хр. Караславов, като не сме били пратени там, сме по-малко честни от Георги Марков например”, казва Белоглавия Орел.
 

Потърсихме поета Орлин Орлинов по повод смъртта на писателя, драматурга и дисидента Александър Солженицин. Заради своя разказ „Един ден от живота на Иван Денисович”, в който описва преживяванията си в сталинските лагери, през 1974 г. той е заклеймен, отнето му е съветското гражданство и е принуден да напусне родината си, тъй като с политическите си идеи е в дисонанс с КПСС. Реакциите не закъсняват и в България. Съюзът на българските писатели, с председател акад. Пантелей Зарев, също анатемосва Солженицин със специална декларация. През 1990 г. обаче с указ на президента Михаил Горбачов писателят е реабилитиран и гражданството му е върнато и той се завръща в Русия. Две години по-късно, същият този Съюз на българските писатели, но вече с друг председател, връчва на Солженицин Ботевска награда. По стечение на обстоятелствата поетът Орлин Орлинов не се е подписал под декларациите нито през 1974 г., нито през 1992 г., но според него и двете решения на СБП са били правилни.

-Г-н Орлинов, след издаването на Солженициновия разказ „Един ден от живота на Иван Денисович” и след открития ръкопис на книгата „Архипелагът ГУЛАГ” през 1974 г. е отнето съветското гражданство на писателя. СБП тогава също побърза да го заклейми. Вие бяхте ли сред хората, които се подписаха за това?

-Не съм бил в съюза на писателите по онова време, не искам да се оправдавам или да излизам от ситуацията, но тогава бях в провинцията. Смятам обаче, че тогавашната постъпка е съвсем логична и нормална за онова време и обстоятелствата, които са го съпровождали. Не можеше да е другояче. Точно тогава течеше безмилостно Студената война. Да се обърнеш срещу една държава, срещу един строй за това, че си бил в концлагер, беше непростимо... А другите, които не са били, те какво да правят? Да отидат доброволно ли? Все едно да кажете, че щом аз или Слав Хр. Караславов не сме били пратени в концлагери, сме по-малко честни от Георги Марков.

or_orlinov_1.jpg  снимки Вяра Йовева

-Беше ли оказан натиск над писателите за заклеймяването на Солженицин в България?

-Имаше, но над някои. Други се подписаха по свое желание и съвест. Не мога да ви кажа в момента имена, тъй като оттогава са изминали 34 години.

Тук искам да обърна сериозно внимание на това, че литературната стойност не винаги отговаря на желанието да сме политически правдиви. Литературата е много специално нещо. При Солженицин има едно голямо разминаване между голямата постъпка и литературния резултат. Нито „Един ден от живота на Иван Денисович”, нито „Архипелагът ГУЛАГ” са от нивото на Лев Толстой или Чехов. Те се превръщат в ценена литература на Запад заради техния политически заряд, а не заради художествените си качества.

-Вие бяхте ли сред онези писатели през 1992 г., които му връчиха Ботевска награда?

-Не, тогава също не съм се занимавал с тези неща. Ситуацията беше променена. Нямаше натиск върху писателите, така че всеки се е подписал на своя отговорност за Ботевската награда. 

 

Въпросите зададе Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7950 |04.08.2008 "Демоническият пророк" Ал. Солженицин си отиде от този свят . 7| 5855 |20.07.2008 Неополитическа проза, юлски сняг и бахура на властта . 53| 11725 |01.07.2008 Литературният скандал стигна до мастурбиране и мерене на пишки . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads