Реклама / Ads
0| 5386 |18.12.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Осъденият на доживотен затвор Илхам Тохти получи наградата ”Сахаров” за свобода на мисълта

.
Илхам Тохти получи наградата ”Сахаров” за свобода на мисълта. Наградата беше връчена на дъщерята на Илхам Тохти от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли в Страсбург. Самият Илхам Тохти е осъден на доживотен затвор за сепаратизъм. Европейският парламент настоява за неговото незабавно освобождаване от правителството на Китай, съобщи БНТ.

Уйгурският правозащитник и икономист Илхам Тохти получи наградата за свобода на мисълта "Сахаров". В Европарламента той беше представен от своята дъщеря, която получи наградата от негово име. Самият Илхам Тохти е в затвора.


"С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи незабавно Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай", каза по време на награждаването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.
Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че проповядва мир, самият той е обвинен в сепаратизъм и получава доживотна присъда на показен процес през 2014 г.

 

"Бих искала да благодаря на Европейския парламент на всички, които направиха възможно получаването на наградата "Сахаров" на моя баща", каза Джахар Илхам, дъщеря на Илхам Тохти.


"За мен е чест да съм в ЕП, за да получа наградата от името на баща ми. Откровено казано не зная къде е баща ми днес, през 2017 г. за първи път чух нещо за него, не съм го виждала от 2013 г., когато ни разделиха на летището в Пекин, бяхме тръгнали за САЩ, където той щеше да е гостуващ преподавател. Тогава ми дадоха шанс да пътувам само аз и баща ми настоя за това. Днес съм в Страсбург благодарение на това негово настояване", разказа Джахар Илхам.


Тя обяви, че вероятно никога няма да може да се върне в Китай и да се види със своето семейство. Джахар Илхам обърна внимание на всички номинирани за наградата и че трябва да продължат да се борят за своите каузи, за каузата на уйгурите включително. И апелира към Европейския съюз да настоява за мирното разрешаване на конфликтите от подобен мащаб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 9172 |06.03.2018 Отиде си и бате Николай, затвори „Сладкарница Захарно петле” . 7| 7607 |28.05.2016 Опиц: Най-тежко ми беше на тръгване от затвора в Казичане . 2| 6616 |12.06.2012 Героинята на В. Цветкова излиза от затвора . 0| 7749 |28.10.2010 Министър затвори музея на Ванга
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads