Реклама / Ads
0| 5463 |06.04.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Откъде започна всичко, случващо се днес в Русия

.
Деветдесетте години на ХХ век са вероятно най-интригуващият период от новата човешка история. Един истински скок в неизвестното. След неочаквания срив на социалистическата система и разпада на Съветския съюз се ражда нещо странно, забулено в мъгла, пораждащо множество въпроси и догадки. Нещо, което бързо придобива популярност под названието ”преход”. Преход към какво?
 

Към онова, което съществува в света от векове насам? Дали това не е поредната шега на Историята - да се стремиш към нещо, което си притежавал и загубил? Да живееш с илюзията, че си превъртял колелото на политическите и икономическите процеси напред, а ненадейно да се озовеш в изходна позиция?

 

„Страна на чудесата“ е спиращ дъха роман, в основата на който лежат реални лица и случки от онази епоха. Една поредица от вълнуващи събития, които по невероятен начин преплитат съдбите на героите, образувайки странна симбиоза между престъпните групи и водещи фигури от специалните служби, издава се от издателство Слънце.

 

В средата на 90-те години организираната престъпност в Русия осъзнава необходимостта от легализиране на средствата, придобити по престъпен начин. Огромни суми в брой са изнесени в чужбина в куфари или прехвърлени по банков път към „данъчни убежища” с цел по-нататъшното им изпиране чрез инвестиране в световната икономика. По същото време в недрата на военното разузнаване се заражда идеята престъпният свят да се използва за доставка на оръжие на различни терористични организации и диктаторски режими. Тази на пръв поглед нетипична токсична амалгама все по-настойчиво прониква във висшите ешелони на властта и полага основите на управлението в днешна Русия.

 

Историята в романа е широкомащабна, а действието на динамичния сюжет, освен на територията на Руската федерация, се развива из почти цяла Европа - Швейцария, Испания, Великобритания, Нидерландия и САЩ.

 

Независимо че по неподражаем начин потапя читателя в блатните води на деветдесетте, романът „Страна на чудесата“ успява да изгради мост към едно мрачно бъдеще, превърнало се в настояще, свидетели на което сме всички ние.

 

ЗА АВТОРИТЕ:

 

Братята Веселин и Румен Григорови са родени в София. И двамата имат икономическо образование. В началото на 80-те години заминават за Москва, където учат и живеят до 1989 г. Престоят им съвпада с драматични моменти от развитието на страната, отброявайки последните страници от нейното съществуване - края на Студената война, кончината на трима съветски лидери, идването на власт на Горбачов и появата на Гласността и Перестройката.

 

След промените братя Григорови се занимават с международен бизнес. Години наред работят в областта на електрониката и индустриалните технологии. Представители са на международни корпорации, доставящи високотехнологично оборудване.

 

Години по-късно, продължават да се интересуват от съдбата на Русия, а спомените от миналото ги преследват. Така се стига до момента, в който двамата решават, че е дошло време да опишат в книга своите интригуващи преживявания. 

 

През лятото на 2019 година излиза от печат първият им роман „Международная. Имало едно време в СССР” - вълнуващ разказ за живота на български студент в Москва, който се превръща в един от основните играчи на съветския черен пазар, а съдбата изненадващо го въвлича в два от най-известните шпионски скандали от времето на Студената война - „Къщата с бръмбарите” (The Bug House) и „Секс срещу тайни” (Sex-for-Secrets). Основно място в развитието на сюжета е емблематичният комплекс в сърцето на Москва, известен като „Международная”.

 

„Страна на чудесата” може да се разглежда като своеобразно продължение на дебютната книга на братя Григорови, въпреки, че спокойно би могла да се чете и като отделно произведение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4106 |23.08.2021 Започна опаковането на Триумфалната арка в Париж по проект на Кристо . 0| 3751 |06.07.2021 Започна 74-ият Кинофествал в Кан . 0| 4914 |09.02.2020 Започна карнавала във Венеция . 0| 6286 |11.01.2020 Започна фестивалът ”Симитлия - Древната земя на кукерите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads