Реклама / Ads
8| 6563 |16.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Петя Дубарова ще гледа към морето

.
Петя Дубарова и Христо Фотев
Паметникът на младата поетеса ще бъде до този на Христо Фотев в Морската градина на Бургас.
 

24 проекта за паметник на бургаската поетеса Петя Дубарова са допуснати до финалния етап на националния конкурс. Макетите са в Градската художествена галерия в Бургас, а самите автори ще защитават своите проекти пред жури на 27 януари. В 6 членното жури, с председател проф. Митко Динев, участва и майката на бургаската поетеса Мария Дубарова, която вече е разгледала проектите и е разказала, че Петя била много слънчева и общителна, но в дълбоката си същност е била самотна.

Конкурсът за избор на проект ще бъде максимално прозрачен. Започнало е и интернет гласуване в сайта на общината, и в сайта на къщата музей “Петя Дубарова”, което значи, че и бургазлии, пръснати по целия свят, също ще могат да дадат своя глас.

Паметникът на Петя Дубарова ще бъде поставен в Морската градина до този на Христо Фотев. Избрана била най-високата точка в Морската градина, а Петя задължително ще гледа към морето.

Петя Дубарова е родена през 1962 г. в Бургас. Тя слага край на живота си едва на 17 години, докато е ученичка в английската гимназия в родния си град. Според Христо Фотев, който я открива за поезията, за Петя е непоносимо да се говори в минало време защото във въздуха на Бургас още вибрира крехкото дихание на устните й.

Аз и морето

Петя Дубарова


Безбройните разплакани черупки
докосват ме със свойта чернота,
и рачета от тъмните си дупки
проблясват със солена мокрота.

Студена сол нозете ми изгаря
и пяна във дланта ми се топи,
вибрират побелели морски пари
със вятър, хладината им изпил.

Как искам да съм с мидите зелени,
но тръгвам умълчана към дома
и мидите си тръгват сякаш с мене,
със мен си тръгва топлата вълна.

Сега разбирам: в топлите ми длани
е сгушено соленото море.
Във сънищата мои разлюляни
то бърза да се побере.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5539 |12.01.2010 Може ли окото на циклона да бъде гледано око в око? . 1| 8386 |23.12.2009 Концерти, филми и шоу гледаме Коледно по телевизиите . 0| 6144 |18.09.2009 90 филма могат да се гледат на фестивала „Златен Ритон” . 0| 5954 |06.07.2009 Български филм ще се гледа на кино в 15 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads