Реклама / Ads
1| 5615 |04.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Пиеса на Олби грабна наградата на независимата критика

.
сцена от спектакъла „Козата, или Коя е Силвия”
Спектакалът „Козата, или Коя е Силвия” по пиесата на Едуард Олби (НT “Иван Вазов”) е фаворит за приза на Обществото на независимите театрални критици - 2009.
 

Наградата, която се връчва за четвърти път, е оценка за творческите постижения на целия екип, реализирал спектакала - режисьорът Явор Гърдев, сценографът Никола Тороманов, композиторът Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков. Тя е и признание за високата професионална мярка, която представлението налага в българския театър.

Общество на независимите театрални критици (ОНТК)е създадено през 2006 година. Негови членове са Аве Иванова, Аглика Стефанова, Александър Жеков, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Барбара Олшевска – Григоров, Божидара Божинова, Елена Пенева, Елица Матеева, доц. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, доц. Мирослава Кортенска.

Желанието на независимите критици, инициирали тази награда, е да бъдат откроени най-значимите факти и събития, случили се в българския театър през последните четири години. Тя е символична – грамота, изработена от сценографа Антония Попова. Отличията могат да бъдат пет за една година, без да са предварително определени в отделни категории.

Досега честта да получат наградата на независимите критици са имали Явор Гърдев, който заедно с актрисата Снежина Петрова е обявен за театрална личност на 2006 за спектаклите си „Крал Лир” (Народен театър) и „Крум” (ДТ-Варна). През следващата година носител на отличието е екипът на спектакъла „Малка пиеса за детска стая”. А 2008 е изключително творческа за Пазарджишкия театър, който заслужено печели четири награди на ОНТК - за спектаклите „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Женитба” и „Горски дух” и актьорското превъплащение на Мимоза Базова в моноспектакъла „Родилно петно”.

Официалното връчена на наградата на независимата театрална критика за 2009 предстои. Това ще се случи непосредствено след едно от първите представления на спектакъла “Козата, или Коя е Силвия” през 2010 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5745 |29.11.2009 Български филм грабна 2 награди в Италия . 0| 6940 |05.11.2009 Труп и осем жени в пиеса за живота и смъртта . 0| 5695 |04.11.2009 "Източни пиеси" ще се бори за Наградата LUX на ЕП . 0| 6871 |13.09.2009 Израелски филм грабна Златния лъв във Венеция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads