Реклама / Ads
0| 6938 |05.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Труп и осем жени в пиеса за живота и смъртта

.
сцена от пиесата Източник: Иван Дончев
Изолирани от света в провинциална къща, без изход и възможност да избягат една от друга, осем жени воюват помежду си, водени от неистово желание да доказват себе си. В тази борба на живот и смърт, в която бушуват първични страсти и скрити помисли, “участва” и един мъж, станал жертва на грозно убийство, чийто труп лежи в съседната стая.
 

Това е накратко историята, разказана в пиесата на Робер Тома “Осем жени”. Написана през 1961, възкресена 40 години по-късно от сценария на Франсоа Озон, днес тя може да бъде видяна на сцената на Младежкия театър “Николай Бинев”.

Постановката е дело на младата режисьорка Биляна Стефанова, подбрала за своите героини осем талантливи актриси - носителките на “Аскеер” Станка Калчева, Яна Титова, Силвия Лулчева и Венета Зюмбюлева, отличената с “Икар” Ярослава Павлова, удостоената с приза “Невена Коканова” Ангелина Славова, Искра Донова и Мая Бабурска.

Изборът си Биляна Стефанова обяснява с интереса към вечния конфликт между мъжа и жената, който придобива особен привкус в модерния свят. “Всички феминистки твърдят, че съществува необикновено женско начало, благороден произход, особена тайнственост на удивителните и трансцедентални свойства, присъщи само на женската душа. Смятат, че същностният принцип на душата принадлежи само на жената и нито един мъж може да забележи, нито да разбере, нито да се докосне до него”, казва режисьорката.



Пресъздавайки абсурдът, в който мъжът винаги е виновен, сглупил да се превърне в жертва на една фалшива игра, в която единствения съдия е жената, тя се опитва да развенчае мита, който витае около феминизма.

Затова всяка една от героините, които са обладани от своята демоничност, агресия и арогантност, сами стигат до отрицанието на собствените си илюзии за женско благоденствие, оставайки в плен на едно голямо разочарование, подтиснатост и отчужденост.

Доколко младата театралка е права в отношение си към темата за феминизма, може сами да разберете, ако гледате премиерата на “Осем жени” на 5, 11, 18 и 27 ноември от 19 часа в залата на Младежкия театър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7681 |04.08.2008 О. Орлинов: Книгите на Солженицин са ценени заради политическия им заряд . 14| 7950 |04.08.2008 "Демоническият пророк" Ал. Солженицин си отиде от този свят . 10| 8163 |26.06.2008 "Аз бях той" е пиесата, заради която Г. Марков бяга от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads