Реклама / Ads
0| 3983 |12.01.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Почина китаристът Джеф Бек

.
Джеф Бек
Легендарният китарист Джеф Бек почина на 78 години. Причина за смъртта е ”внезапен бактериален менингит”, съобщила е неговата представителка Мелиса Драгич. Той е издъхнал в болница близо до дома си в Англия. 
 

Джеф Бек е едно от трите велики китаристи, които са свирили в групата "Ярдбърдс" през 60-те години на миналия век. Другите двама са Ерик Клептън и Джими Пейдж. Джеф Бек бе застраховал пръстите на ръцете си за 7 млрд. паунда. Джеф Бек е носител на осем награди "Грами", два пъти е приеман в Залата на славата на рокендрола. Веднъж е като соло изпълнител и втори път като член на "Ярдбърдс". Той бе неуморен експериментатор със звука: “Ако не счупя поне 10 музикални правила в дадена песен, значи не съм си свършил работата.”

 

Джеф Бек е е роден през 1944г. в Лондон под името Джефри Арнолд Бек. Като дете пее в църковния хор, а на китара започва да свири в юношеските си години. Става част от в "Ярдбърдс" през 1965г., където е препоръчан от Джими Пейдж. Въпреки че по това време (Клептън е свирил в бандата и я е напуснал междувременно) групата вече има успех, своите най-големи хитове тя записва през 20-те месеца, в които в нея свири Бек. 

 

По-късно създава собствените си формации "Джеф Бек груп" и "Бек, Богърт и Апис". Повечето от композициите му са чисто инструментални, с фокус върху новаторския звук и обхващат жанрове като блус рок, хардрок, джаз фюжън и дори електронна музика. Участва в албуми на Мик Джагър, Джон Маклафлин, Тина Търнър, Мориси, Джон Бон Джоуви, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Стиви Уондър и много други. Въпреки че е считан за един от най-големите виртуози в своята област, той не успява да постигне и поддържа търговския успех, постигнат от други негови колеги и съвременници. Една от причините за това е тинитусът (шум в ушите), от който се разболява през 80-те години. 

 

От 1976г. живее неизменно в имението си в Съсекс, а за последната си, шеста съпруга Сандра Кеш се жени през 2005 г. Записва 18 студийни албума, последният сред които е "18" от 2022 г., съвместна продукция с Джони Деп. Сътрудничеството им включва кавъри на Марвин Гей, Velvet Underground и други класически изпълнители, както и няколко авторски композиции на Деп. Албумът получи тежки критики от музикалните познавачи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4976 |06.12.2022 Почина звездата от “Бар наздраве” и “Виж кой говори” Кърсти Али . 0| 4347 |01.12.2022 Почина певицата Кристин Макви от ”Флетууд Мак” . 0| 21338 |26.11.2022 Почина изпълнителката на Флашденс . 0| 4443 |12.10.2022 На 96 г. почина актрисата Анджела Лансбъри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads