Реклама / Ads
2| 8522 |08.07.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Поетът Н. Милчев: Откуп за Божеството Доган-плащаме с унижения, подмазване и лъжи

.
Поетът Николай Милчев
Това, което се случи на Черноморския бряг при летните сараи на Доган, освен беззаконие и цинизъм е и ярък образ на обожествяването на един човек. Там – в хладните коридори, зали и апартаменти на този хотел, дворец, пагода, пирамида или мавзолей, не живее човек, а Бог.
 

Дворецът е някъде в дъното на пейзажа, самотен и величествен, и всичко около него е малко и ненужно.


Ние, от политиците до обикновените хора, мигахме и наблюдавахме как слабичкият и крехък философ от Дръндър се въздигаше към облаците, където са божествата. И слушахме химните и дитирамбите, и усещахме каденето на благовония. И трийсет години по-късно точно като героя от филма „Апокалипсис сега“ този бог се е затворил самотен и отегчен до смърт в пещерите на своята лятна прохлада. И всичко това – тази недосегаемост и свръхпоставеност, се дължи на тъжния и ужасяващ факт, че България изплаща ежегоден откуп на един човек и една партия за „спокойствието“ и „етническия мир“. Искаме или не искаме да го признаем, но България плаща откуп във вид на пари, облаги, обществени поръчки, имоти, власт, влияние и така нататък на една политическа личност и нейното обкръжение. И тази политическа личност е над закони, държави, континенти, мерки и теглилки, морал и нравственост.


И това е така, защото над крехката ни и полужива родина виси заплахата ежеминутно от етнически напрежения, сблъсъци, конфликти и всичко, каквото ви дойде на ум. И за да не се случва всичко това, ние плащаме на Божеството откуп – плащаме откуп със широко затворени очи и широко отворени одрипавели кесии.
И плащаме с унижения, с подмазване, с лъжи и угодничество.


Но наричаме всичко това политика, консенсус, толерантност, дипломация.


А българският флаг, захвърлен на земята от ядосан бодигард, е наистина ненужен там – на този остров на ориенталското спокойствие. Защото там не е България. И защото този бодигард е научен да пази тела и божества, а не някакви си флагове и трикольори.


Само ще допълня – божественият Доган съвсем не е единствен на нашия политически Олимп. Там за известно време като богове пребиваваха също Андрей Луканов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов. Обожествяван и сравняван с Левски беше и Волен Сидеров.


Всяка партия си имаше и църква, и светии, и Бог. И си ги има, и ще продължи да си ги има.


А ние ще продължаваме да носим дарове и да принасяме жертви.

 

Николай Милчев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8366 |02.06.2020 Поетът Николай Милчев: В Деня на Ботев честваме несъстоялата се наша съвест! . 7| 7393 |06.01.2020 Поетът Николай Милчев: Прозорецът на мълчанието или защо някои писатели си прехапват езиците . 3| 7624 |01.11.2019 Поетът Николай Милчев за Фрог: Ако се чудите какво да правите на 1 ноември . 1| 6282 |28.06.2019 Поетът Николай Милчев още пише за жаби, буболечки, мехурчета и мравки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads