Реклама / Ads
11| 5850 |02.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Покланяме се на св.Максим Изповедник от Атон

.
Мощите на свети Максим Изповедник, един от най-големите ерудити на православието, ще бъдат показана за първи път в България. Те пристигат у нас по покана на Балканско атонско дружество.
 


Мощите на светеца се съхраняват в манастира "Св. Павел" в Света гора и много рядко са излизали от там. Днес те ще бъдат официално  въведени в "Св. Александър Невски" в 18.00 ч. със специална църковна церемония.


Жестът на атонските духовници да ги изпратят у нас е свързан с 40-годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим и празника на храма "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра. Днешният български патриарх е взел неговото име при замонашването си точно преди седем десетилетия.

До 7 юли православните християни от Силистра, Варна, София и Пловдив ще могат да се преклонят пред мощите на светеца. В столицата те ще бъдат изложени в Храм-паметник "Св. Александър Невски". Желаещите да се докоснат до тях ще могат да го сторят след официалната литургия на 3-ти юли от 13.30 ч.

Балканското атонско дружество води преговори през декември в България да пристигне една от най-ценните реликви на Атон - иконата "Достойно ест".

Свети Максим Изповедник е живял между 560-622 години след Христа. Той се слави като един от най-авторитетните духовни учители. Св. Максим Изповедник е един от най-големите и почитани църковни отци и авторитетни учители на Православието, запечатал верността си към Христа и Църквата с мъченическия подвиг на изповедничеството.

Въз основа на житието на светия подвижник, написано от неговия ученик Анастасий, който го съпровождал неотлъчно в трудностите на заточението, и на превъзходните богословски съчинения на самия св. Максим, Църквата е запазила светъл спомен за неговото дело и го почита усърдно като изряден учител, духовен наставник и небесен покровител на устремилите се към духовна чистота, свещено целомъдрие и придобиването на съвършеното добродетелно познание за Христа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5923 |02.07.2011 Църковен “Джулай морнинг” в Рилския манастир . 14| 6583 |30.06.2011 40 години от интронизацията на патриарх Максим . 1| 5508 |30.06.2011 Законов текст брани културни ценности от разруха . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads