Реклама / Ads
19| 5827 |10.11.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Пращат комунистическото ни минало в музея

.
Паметникът на Съветската армия в центъра на столицата този път със сигурност ще бъде изпратен в миналото. Монументът с надпис "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" предизвика бурни дискусии в социалната мрежа Facebook. Именно там се заражда инициативата за демонтиране на този символ на комунизма.
 


"Трябва да има музей на комунизма. Аз в собствения си дом имам такъв музей", заяви Васил Георгиев – Васко Кръпката, който се включи в инициативата за демонтиране на Паметника на Съветската армия в столицата.

Подкрепящите тази идея са против този паметник да бъде символ на признателността на българския народ към Съветската армия. В навечерието на 10 ноември те успяха да съберат над 100 души днес пред паметника.

"По времето на комунизма не бяхме свободни, нямахме право на глас. И Берлинската стена, и паметникът на Ленин в центъра на Москва е част от историята, но те не са там вече. На историята мястото й е в музея", каза още популярният бунтар.

"Аз съм свободно дишащ софиянец, и смятам, че съветската армия е нещо лошо. Аз съм антивоенно настроен, не обичам "Калашников". Смятам, че децата трябва да знаят какво се е случило и този паметник трябва да бъде демонтиран и да бъде издигнат някъде извън София. Стоейки този паметник в центъра на София, в мен извиква мисълта, че хората са роби.
Софиянци не са роби", каза още рок-легендата.

"Фактът, че сме тук пред паметника на Съветската армия 20 години по-късно говори за това, че нещата не са наред в България и за това, че няма достатъчно гражданска анархия, която да преодолее този позор, който представлява този паметник", сподели от своя страна Едвин Сугарев.

Според него е важно да се промени мисленето на хората. Той ще бъде и на посрещането на руския премиер у нас в събота "по-съответния начин". Сугарев е на мнение, че трябва да се премахне надмощието на паметниците от времето на комунизма в съзнанието на хората и тяхната памет. Според него днешните младежи трябва да знаят какво е било по времето на комунизма и то заради тяхното настояще сега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8962 |09.11.2010 Сашо Морфов чукна 50 . 4| 6025 |09.11.2010 Номинират Наум Шопов с престижна награда . 12| 5820 |08.11.2010 Интелектуалци искат оставката на Игнатов . 9| 38669 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads