Реклама / Ads
0| 6972 |17.02.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Признаха комикса за изкуство в България

.
Първа Национална изложба на българския комикс ще се проведе в Стара Загора. Регионалната библиотека „Захарий Княжески" отваря врати утре, 18 февруари, за всички любители на литературата и графичните изкуства. Събитието е част от програмата за отбелязване 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора.
 

Гости на събитието ще бъдат художниците на списание „Дъга" Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов - Димо, както и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер".

Съпътстващи изложбата ще са и други прояви: "Комикс джем с децата от четвъртите класове на старозагорски училища", премиера на книгата Кратка история на българския комикс от Антон Стайков и "Как се създава комикс? - разказ на Петър Станимиров".

Преди десет години никой не би повярвал, че комиксът официално ще бъде признат за изкуство в България. Но стереотипите са преодолени. Най-важната цел на настоящия проект е възраждането на интереса към българския комикс, осъзнаването, че той е важна част от съвременната европейска култура, че отдавна не е комерсиален продукт на книгоиздаването и се нуждае от подкрепа, за да съществува в нашата страна, а че липсата му прави културната среда в нашата страна по-бедна.

Тази изложба ще запознае всички, които се интересуват от литература и графични изкуства, с разнообразието и дълбочината на търсенията на авторите, които работят в тази област.

Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството. Отпечатан е и внушителен каталог от 130 страници.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание "Дъга". Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда.

Организатори на "Първа Национална изложба на българския комикс" са секция комикс при СБХ и екипът на "Проектът Дъга".



 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6233 |28.10.2013 Министерство на културата се било разплатило с изкуството . 1| 8178 |15.08.2013 Цял месец парад на изкуството в Пловдив . 37| 42843 |15.02.2013 Българите са богоизбран народ, признаха чужди учени . 11| 10246 |24.10.2011 Режисьорът Теди Москов: Колкото по разбираш от изкуство, толкова по-счупен ти е бойлерът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads